Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka aplikacija za praćenje korone košta 20 miliona eura

Preuzmite sliku

Razvoj savezne aplikacije u Njemačkoj za upozorenje o koroni softverske grupe SAP i Deutsche Telekoma koštat će oko 20 miliona eura.

Uz to, postoje operativni troškovi od 2,5 do 3,5 miliona eura mjesečno, rečeno je u vladinim krugovima u Berlinu. Najveći dio toga odnosi se na rad dviju telefonskih linija u Deutsche Telekomu. Aplikacija će se aktivirati u narednoj sedmici nakon otprilike šest sedmica razvoja i pomoći će bržem prepoznavanju, praćenju i probijanju lanaca infekcije korone.

Korisnici mogu dobiti pomoć s vrućih linija prilikom instaliranja aplikacije i unosa pozitivnog rezultata testa u aplikaciju. Zaraženi dobivaju aktivacijski kod od pozivnog centra. Cilj postupka je spriječiti neinficirane ljude da se slučajno nazivaju pozitivnim. Alternativno, pogođeni također mogu primiti aktivacijski kôd digitalno direktno od ispitnog laboratorija u obliku QR koda ako je laboratorija već opremljena u skladu s tim.

Kada je riječ o troškovima pozivnog centra, mora se uzeti u obzir da korisnici ne bi smjeli završiti u dugim redovima. Također žele pružiti uslugu ne samo na njemačkom, već i na engleskom i turskom jeziku.

Ako se korisnik testira pozitivno i taj se status bilježi u aplikaciji, ostale bi korisnike trebalo obavijestiti da su u blizini zaražene osobe.

Vladini dužnosnici rekli su da je aplikacija samo jedna komponenta u borbi protiv pandemije.

Upotreba je u potpunosti dobrovoljna, programski kod kao “Open Source” potpuno transparentan. Nakon što je aplikacija objavljena, u narednim sedmicama će se iznova optimizirati i ažurirati. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,