Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: 21 slučaj krvnih ugruška nakon AstraZeneca vakcine

Preuzmite sliku

Njemačka medicinska regulatorna agencija saopćila je u ponedjeljak da je primila izvještaje o 21-om slučaju stvaranja krvnih ugrušaka kod osoba koje su nedavno primile vakcinu AstraZeneca protiv korona virusa.

Institut Paul Ehrlich navodi u emailu poslanom Associated Pressu da je sedam ljudi koje je dobilo krvne ugruške preminulo. Pojavljivanje neoubičajene forme krvnih ugrušaka u glavi, poznate kao sinusna venska tromboza, nagnalo je nekoliko evropskih zemalja da privremeno prekinu korištenje AstraZeneca vakcina u ovom mjesecu.

Medicinski regulator EU, EMA, navodi da upozorenja na eventualne nuspojave mogu biti dodatna informaciji o vakcini za pacijente i ljekare. Većina članica EU je nastavila s korištenjem te vakcine. Institut Paul Ehrlich saopćio je da od 21-og slučaja izvješteno u Njemačkoj do 25. marta, njih 12 također uključuje abnormalno nizak nivo trombocita u krvi pacijenata.

Od 21-og slučaja, 19 su bile žene u dobi između 20 i 63 godine, i dva muškarca u dobi između 36 i 57 godina. Tokom perioda koji pokriva današnji izvještaj, oko 2,27 miliona prve doze AstraZeneca vakcine dato je u Njemačkoj. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje