Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nivo mora u Kini 2021. dosegnula novi maksimum: “Prijeti veći rizik od poplava”

Preuzmite sliku

Nivo mora u priobalnim dijelovima Kine prošle je godine dosegnula rekordni nivo uslijed porasta temperature vode i otapanja ledenjaka i polarnih ledenih kapa, objavila je kineska vlada.

Nivo mora u priobalju tokom 2021. bila je 84 mm viša od prosjeka izmjerenog u razdoblju od 1993. do 2011., objavio je Nacionalni centar za praćenje morskog okoliša u godišnjem biltenu.

Subotnji izvještaj ukazuje na to da porast nivoa mora prouzročen klimatskim promjenama ima “stalan uticaj” na razvoj priobalnih regija. U njemu se vlasti pozivaju da poboljšaju proces praćenja ovih promjena, kao i napore ranog upozorenja i prevencije.

Veći rizik od poplava

Dugotrajni učinci takvog porasta morske razine za sobom povlače i eroziju obalnih ekosistema te nestanak plimnih ravnica – plitkih, često blatnih površina na obali koje plima prekriva ili otkriva. Obično su neplodne i bez ikakve vegetacije, a najčešće se prostiru na nekoliko kilometara širokim područjima oko laguna, barijernih otoka, estuarija i delti pod dominacijom plima.

Istovremeno su priobalni gradovi suočeni s većim rizikom od poplava i plime i oseke, stoji u objavi centra, istraživačke jedinice ministarstva nacionalnih resursa.

Nivo mora oko Kine od 1980. godine prosječno raste za oko 3.4 milimetra godišnje, što je više od globalne stope u istome razdoblju.

Treće najviše temperature obalnih voda na svijetu

Iako su temperature kineskih obalnih voda tokom 2021. blago pale u odnosu na prethodnu godinu, i dalje su treće najviše u svijetu i za 0.84 Celzijeva stepena iznad prosjeka izmjerenog između 1993. i 2011.

Kinesko ministarstvo za zaštitu okoliša prošle je godine predvidjelo porast nivoa obalnih voda za još 55 mm do 170 mm u sljedećih 30 godina, što zahtijeva veći angažman Kine u zaštiti obala.

Zato su vlasti kineskih gradova na istočnoj obali počele s izradom ​​planova za nepredviđene situacije koje se odnose na porast nivoa mora, a komercijalno središte Šangaja radi na izgradnji novih odvodnih tunela i plimnih vrata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,