Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Niko ne zna gdje je nestala ruska novinarka koja je u uživo programu razvila antiratni transparent

Preuzmite sliku

Urednicu ruske televizije, koja je tokom uživo prijenosa jučer razvila antiratni transparent, od tada niko nije vidio. Advokat ističe da Marine Ovsyannikove nema ni u jednoj policijskoj stanici, a novinarka se ne nalazi ni u svom domu.

Nakon incidenta u kojem je u uživo programu razvila transparent na kojem pišeZaustavite rat. Ne vjerujte propagandi koju vam ovdje govore. Laži, uhapšena je i navodno ispitana. Međutim, novinarka još uvijek nije puštena da ide kući, a advokat Dmitrij Zahvatov je ne može ni pronaći.On ističe da je pokušava locirati još od jučer, ali bezuspješno. Mnogi se pitaju da li je novinarka “nestala iz Rusije” s obzirom na čin.

Pretpostavlja se da bi zbog govora protiv invazije Rusije na Ukrajinu ona mogla dobiti otprilike 7 godina zatvora, a zakonom koji je nedavno donesen, propisano je za slično krivično djelo čak i do 15 godina.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je ocijenio njen protest kao “huliganizam” te je kazao da se time već bave odgovarajuće državne vlasti. S obzirom na to da novinarku niko ne može pronaći, postavlja se legitimno pitanje – da li je način na koji se ruska vlast bavi protestom novinarke zakonski.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje