Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nijemci zbog korone pesimističniji nego ikad ranije

Preuzmite sliku

Nijedan drugi događaj proteklih desetljeća nije izazvao toliko pesimizma kod Nijemaca kao korona-kriza, a samo mali broj njih poduzete mjere smatra pretjeranima. To je zaključak istraživanja instituta Allensbach.

U istraživanju instituta za demoskopiju Allensbach, objavljenog ovoga četvrtka (26.3.), se navodi da još samo 24 posto Nijemaca s nadom gleda na idućih 12 mjeseci.

Ovaj institut već 70 godina redovno provodi ankete o očekivanjima građana i još nikada nije bilo tako malo onih koji iskazuju optimizam. Čak ni nakon podizanja Berlinskog zida 1961., dvije energetske krize tokom 70-ih godina prošlog stoljeća ili nakon terorističkih napada od 11. septembra 2001. Do sada je najmanje građana s nadom gledalo na predstojeće razdoblje (njih 27 posto) na početku Korejskog rata 1950. godine.

Pogled Nijemaca na aktuelno stanje dramatično se promijenio tokom proteklih sedmica. Rezultati ankete iz istraživanja koju je naručio njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung pokazuju kako mnogi dijele mišljenje kancelarke Angele Merkel da je korona-kriza najteža kriza od završetka Drugog svjetskog rata. Već u prvoj polovici marta je većina ispitanika (63 posto) bila uvjerena da novi koronavirus predstavlja opasnost za Njemačku. Nakon 13.3. ta je brojka porasla na 77 posto.

Svaki treći se plaši globalne katastrofe

Međutim ono što se još drastičnije promijenilo je osjećaj straha. U prvoj polovici marta samo se svaki treći ispitanik osjećao lično ugroženim, dok se danas ugroženima osjeća većina građana.

Nijemci očito još nikada od osnutka Savezne Republike Njemačke 1949. nisu bili tako zabrinuti kao sada za vrijeme pandemije koronavirusa. I ocjena ekonomske situacije još se nikada nije tako dramatično promijenila u tako kratkom roku. Još krajem februara je većina ispitanika računala sa stabilnom konjunkturom u idućih pola godine. Početkom marta se broj onih koji se boje ekonomskog pada povećao s 28 na 59 posto, a danas ta brojka iznosi više od 70 posto.

I broj građana koji se plaše globalne katastrofe u ovom je mjesecu drastično porastao u samo nekoliko dana: sa 16 na 34 posto.

Udio onih koji uzbuđenje oko koronavirusa smatraju pretjeranim i histeričnim od početka do sredine ožujka pao je s 29 na 17 posto, piše Deutsche Welle.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje