Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nijemci zabranili vožnju vozom svima koji ne žele nositi maske

Preuzmite sliku

Odluku su donijele Njemačke željeznice, a zabrana se odnosi i na međugradske i lokalne vozove. Onima koji ne žele nositi maske bit će zabranjen i ulaz na kolodvore

Njemačke željeznice (Deutsche Bahn DB) izrekle su prve dugoročne zabrane korištenja njihovih prevoznih sredstava osobama koje su odbijale nositi zaštitne maske, prenose njemački mediji.

– DB je izrekao zabranu saobraćanja njihovim sredstvima za više od deset osoba zbog višestrukog odbijanja nošenja zaštitnih maski – rekla je glasnogovornica koncerna za dnevnik Welt am Sonntag.

Tim osobama u sljedećih šest mjeseci zabranjeno je koristiti prevozna sredstva DB-a kako u međugradskom tako i u lokalnom prometu, a također im je zabranjeno ulaziti na željezničke stanice širom zemlje.

Kod većeg dijela osoba kojima je izrečena zabrana prevoza radi se o pripadnicima scene koja negira postojanja pandemije koronavirusa.

Oni su u decembru na društvene mreže postavili video u kojem se bez zaštitne maske kreću jednim vagonom DB-a i pritom napastuju putnike s maskama.

U slučaju nepoštivanja izrečene zabrane DB se sprema podnijeti krivično prijavu zbog ometanja privatnog posjeda.

U Njemačkoj se od uvođenja prvih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa prošlog proljeća razvila i scena tzv. Querdenker (u slobodnom prevodu: Oni koji razmišljaju izvan uobičajenih okvira) koji se protive mjerama i na prosvjedima redovno negiraju postojanje pandemije, piše Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,