Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nijemci otkrili kako Rusi švercaju ukradeno ukrajinsko žito u Tursku i Siriju

Preuzmite sliku

Njemačka televizija NDR objavila je da Rusija izvozi velike količine ukradenog žita iz Ukrajine i prodaje ga na svjetskom tržištu, što je mogući ratni zločin prema stručnjacima za međunarodno pravo.

Tovarni popisi, koje je NDR dobio na uvid, prvi put dokumentiraju opseg i logistiku ove ruske lopovske operacije. Ruski teretnjak Mihail Nenašev je impozantan brod dužine 170 metara, ali ima neobičnu kvalitetu: redovito nestaje s radara. Posada isključuje transponder i brod više ne odašilje podatke o lokaciji, navodi NDR, prenosi index.hr.

Ruska flota od 20 brodova krijumčari ukradenu ukrajinsku pšenicu

Popisi tereta koje je NDR dobio na uvid otkrivaju razlog takve prakse: Mihail Nenašev je dio flote teretnjaka, uz pomoć kojih su ruski okupatori oteli ukrajinsko žito iz Ukrajine. Prema internim ruskim dokumentima, Rusija iz okupiranih dijelova Ukrajine ove godine namjerava izvesti najmanje 1.8 miliona tona žitarica.

Oko 20 brodova, uglavnom pod ruskom zastavom, izvezlo je oko milijun tona žitarica iz luke Sevastopolj na anektiranom Krimu od početka rata. Destinacije su uglavnom u Rusiji, Turskoj i Siriji. Popisi također pokazuju da se do kraja godine planira još gotovo 40 isporuka iz Sevastopolja, a dokumenti prvi put pokazuju datume utovara i količine za buduća putovanja. To sugerira da su ruski okupatori već organizirali logistiku za buduću krađu žita.

Rusija do ukrajinskog žita dolazi na razne načine. Seljacima koji su zbog rata napustili svoja imanja okupatori bi oduzeli urod. U drugim slučajevima, ruski dužnosnici također kupuju žito, ali po vrlo niskim cijenama i pod prijetnjom sile.

Direktor poljoprivredne grupe HarvEast iz Donjecka u istočnoj Ukrajini Dmitri Skornjakov opisao je za NDR kako je izvlaštena njegova firma: “Kada su ruski okupatori stigli ovdje, rekli su: ‘Oni koji nas podržavaju mogu nastaviti raditi. Imovina onih koji podržavaju Ukrajinu sada je naša.'”

Misteriozna putovanja ruskog broda Mihail Nenašev

Prema istraživanju NDR-a, ruski transportni brodovi isključuju svoje transpondere prije utovara. Međutim kretanje ruske trgovačke flote može se pratiti procjenom satelitskih snimki, slika brodskih promatrača i fragmentarnih podataka transpondera. Američki mediji već su povezivali neke ruske teretne brodove s krađom pšenice. Brodovi koji se tamo spominju pojavljuju se i na listama tereta luke Sevastopolj, koje je NDR uspio vidjeti. Prema tim listama tereta, brod Mihail Nenašev već je šest puta natovaren žitom na žitnom terminalu Sevastopolj od početka godine. Barem jednom je plovio do Sirije. Brod plovi pod ruskom zastavom i registriran je pod podružnicom ruske državne tvrtke United Shipbuilding Corporation. Samo iz Sevastopolja planirana su još dva putovanja za brod Mihail Nenašev ove godine.

Rusko veleposlanstvo u Njemačkoj sve demantira, Sirija i Turska šute

Na pitanje NDR-a, rusko veleposlanstvo je reklo da je “neosporno da Ruska Federacija ne samo da pokriva vlastite potrebe za žitom već i odgovara na izvozne zahtjeve iz svih dijelova svijeta”. Tvrde da Rusija nema potrebe za ukrajinskom pšenicom, pogotovo jer je ona “inferiorna u kvaliteti od ruskog proizvoda”. 

Veleposlanstva Sirije i Turske nisu htjela ništa komentirati.  Zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visocki kaže da su izvlaštenja povezana s ratom i štete na usjevima u Ukrajini već su imale razoran učinak na poljoprivrednike: “To je nevjerojatan i ogroman problem, uključujući socijalni. Ovdje se radi o tisućama farmera.” On ekonomsku štetu procjenjuje na nekoliko milijardi dolara.

Visocki prognozira crna vremena za uzgoj žitarica: “Budućnost ovih poljoprivrednika je neizvjesna. Ne siju ništa novo, ne mogu ništa ulagati. Sljedeće godine ćemo imati još gore brojke.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,