Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nijemci ne odustaju od brze vožnje, uprkos cijenama goriva

Preuzmite sliku

Sporijom vožnjom na auto-putu štedi se benzin. Ali to jednostavno sredstvo jedva da se koristi u Njemačkoj – čak i sada, u vrijeme kada cijene goriva dramatično rastu. Statistike pokazuju sasvim drukčije navike u vožnji.

Prema podacima iz saobraćajnih statistika vozači u Njemačkoj ne smanjuju brzinu iako rastu cijene goriva. Na auto-putevima do sada nije zabilježeno smanjenje tempa vožnje. To pokazuju podaci firmi koje skupljaju i sistematizuju podatke iz oblasti saobraćaja kao što su Inriks i TomTom.

Naročito na auto-putu potrošnja goriva direktno zavisi od brzine kojom se vozi. Prema njemačkom Zavodu za zaštitu okoline, pri brzini od 90 kilometara na sat automobil troši čak 23 odsto goriva manje nego pri brzini od 110 kilometara na sat.

„Naša analiza brzine vožnje na više njemačkih auto-puteva trenutno ne pokazuje promjene navika u vožnji na osnovu povećanja cijena goriva“, kaže Bob Pišju koji radi za Inriks. On dodaje da je na pojedinim dionicama povećana gustina saobraćaja pa je zato vožnja usporena.

Prema podacima firme TomTom vide se razlike između tendencija za vrijeme vikenda i radnim danima. Radnim danima se ne vidi „promjena načina vožnje na posmatranim auto-putevima u pogledu prosječne brzine, otkako su cijene goriva počele da rastu“.

Preko dva eura po litru

TomTom navodi da je saobraćaj čak nešto brži nego sredinom prošlog mjeseca. Međutim, postoje naznake da je smanjen broj vozila, što pospješuje protok saobraćaja.

Podaci TomToma ne pokazuju jedinstvenu sliku za vikende. Trend je u pravcu nešto sporije vožnje, ali i u pravcu povećanja broja vozila na putevima, što bi moglo da objasni usporavanje.

Trenutno je cijena goriva u Njemačkoj premašila dva evra po litru, pa je na do sada nezabilježenom nivou. U prve dvije nedjelje rata u Ukrajini dnevno se ta cijena povećavala skoro redovno za više od deset cenata. Prema podacima Njemačkog auto-moto saveza (ADAC) dizel je od tada poskupio za 64 centa, super E10 za 45 centi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje