Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nije isključen scenarij: ‘Evropa bi ove zime mogla ostati u mraku‘

Preuzmite sliku

Priznaju li u ovom trenutku europske vlade svojim građanima i biznisima koliko bi energetska situacija ove zima mogla biti dramatična? Ako se pogleda do kojih razina idu cijene električne energije u najvećoj europskoj ekonomiji – Njemačkoj – jasno je da se tržište priprema za kataklizmu bez obzira na to što se čini kako državne administracije kreiraju održive energetske planove za 2022./2023.

Međutim, pravi razmjeri zabrinutosti profesionalaca mogu se iščitati iz pitanja koje postavljaju natprosječno dobro upućeni trgovci električnom energijom. Sudeći prema njihovim pitanjima, čak i scenarij da evropska kućanstva ostanu u mraku tokom zime nije isključen scenarij. Naprimjer, u Britaniji svi koji trguju elektricitetom imaju prilike sudjelovati svake sedmice na telekonferenciji na kojoj se s predstavnicima nacionalne energetske mreže raspravljaju najvažnija moguća pitanja, pa i različiti scenariji. Prema pisanju Bloomberga, pitanja koja se mogu čuti na tim telekonferencijama iz sedmice u sedmicu postaju sve više zastrašujuća.

Pitanja koja postavljaju najupućeniji trgovci i menadžeri energetske industrije sugerišu na zadnjim konferencijama kako je problem širi od pitanja snažnog rasta troškova. Sve češće se na tim konferencijama spominju pojmovi poput ‘vanredno stanje‘ ili ‘nestašica‘.

Evo nekoliko pitanja s prošlosedmične konferencije eksperata za električnu energiju ‘ESO Operational Transparency Forum‘ gdje su trgovci redovno raspravljaju s predstavnicima Electricity National Control Centre-a:

‘Je li u vašim ratnim igrama moguća opcija kolapsa prekogranične trgovine pod pritiskom problema sigurnosti i ponude?‘

‘Možemo li održati sastanak na kojem bi raspravili hitne aranžmane?‘

Jedan od sudionika je upozorio kako odnos ponude i potražnje za električnom energijom pokazuje ‘svima koji znaju matematiku koliko zima može biti loša‘. Isti sudionik bio je vrlo kritičan prema prognozama eksperata nacionalne mreže: ‘Ne vjerujem da vi vjerujete u to što ste napisali, kao i niko drugi‘.

Jedna od intervencija sudionika na konferenciji, piše Bloomberg, bila je posebno intrigantna:

‘Bazirano na tome po kojim se cijenama proizvodi za 2022. trguju, gdje se pozicionirate po pitanju sigurnosti opskrbe ove zime?‘ (u Britaniji i Njemačkoj cijene električne energije već sada su ekstremne)

Pri tome britanska vlada, kao i ostale evropske vlade, nude umirujuće poruke: ‘Kućanstva, biznisi i industrija mogu biti uvjereni da će dobivati struju i plin tokom zime‘.

Ukratko, na redovnoj konferenciji trgovci električnom energijom sve više se fokusiraju na krizni menadžment, manje na uobičajena poslovna pitanja. O dramatičnim dilemama koje ih sada muče puno govore sljedeća pitanja s konferencije:

‘Ako ćemo imati sistemski stresan događaj istovremeno i na tržištu električne energije i plina, kako komuniciraju operatori električnog i plinskog sistema? Koji je od stresnih događaja prioritet?‘

Ne treba zaboraviti kako u ovakvoj situaciji pojedine evropske zemlje, poput Norveške, razmišljaju o zaustavljanju izvoza električne energije, pa jedan od sudionika pitajući predlaže: ‘…tržišta trebaju bolje razumjeti kako se koriste interkonektori u razdobljima vrlo visokih cijena i potencijalnih nestašica‘.

Jedno od ključnih pitanja jest koliko će pasti potrošnja zbog ekstremnih cijena:

‘Koliku ste destrukciju potražnje predvidjeli za ovu zimu za kućanstva i industriju?‘ Predstavnici nacionalne mreže nisu mogli ponuditi odgovor.

Predstavnici finske električne mreže rijetki su europski primjer transparentnosti: oni su već poručili građanima da se ove zime pripreme na nestašice. (jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,