Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nezapamćen slučaj u Austriji: Profesor pljunuo učenika nakon što je ovaj pustio ‘srpsko kolo’

Preuzmite sliku

Šokantan video izazvao je lavinu reakcija i komentara. Na društvenim mrežama objavljeni su videi na kojima se vidi da je isti profesor i ranije bio žrtva učenika

Austriju je ovih dana šokirao snimak iz Više tehničke škole u bečkom Ottakringu na kojoj se vidi sukob profesora i učenika. Incident je čak izazvao reakciju političkih stranaka

Profesor je, naime, pljunuo učenika nakon što je ovaj na mobitel pustio užičko kolo te s društvom plesao oko njega dok je profesor pisao po školskoj tabli. Sukob su snimili drugi učenici, a video je obišao društvene mreže. Na njemu se vidi verbalna rasprava nastavnika i učenika, tokom koje nastavnik pokazuje učeniku da izađe iz učionice. Kada ovaj odbija, nastavnik ga pljune, zbog čega mladić nasrće na njega. Video se tu prekida.

Šokantan video izazvao je lavinu reakcija i komentara. Na društvenim mrežama objavljeni su videi na kojima se vidi da je isti profesor i ranije bio žrtva učenika.

Škola je prvo odlučila otpustiti profesora, ali onda je cijela priča dobila neočekivani rasplet kada se na Facebooku pokrenula peticija za smjenu čitavog vrha škole, a ne samo nastavnika. Za samo nekoliko dana u grupi je prikupljeno više od 10.000 potpisa i komentara pod sloganom: ‘Mi zahtijevamo: Ostavka Uprave HTL Ottakring’.

Reagovala je i desničarska stranka FPÖ koja je za incident okrivila socijaldemokrate (SPÖ) i Stranku zelenih koji vode obrazovanje u Austriji. U međuvremenu su se oglasili i iz nacionalnog savjeta i bečkog kluba NEOS.

Većina je stala na stranu nastavnika, optužujući djecu za neprimjereno i skandalozno ponašanje, ponudili su mu i odbranu vrhunskog advokata, ali i postavili prioritetno pitanje: Kuda ide bečka obrazovna politika? (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,