Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nestali ukrajinski fotograf pronađen mrtav u blizini Kijeva

Preuzmite sliku

Ukrajinski fotoreporter i dokumentarista Maks Levin, koji je nestao 13. marta, dok je radio na liniji fronta u blizini glavnog grada Kijeva, pronađen je mrtav, izjavio je u subotu pomoćnik ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nestao je na području sukoba 13. marta u regiji Kijev. Njegovo tijelo pronađeno je u blizini sela Guta Mežigirska 1. aprila“, objavio je Jermak na Telegramu.

I Anton Geraščenko, savjetnik i bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova, potvrdio je na Telegramu da je Levin (40) nestao prije više od dvije sedmice kada je izvještavao u okrugu Višgorod, području intenzivnih borbi.

Ostavio je četiri maloljetna sina, suprugu i starije roditelje“, dodao je on.

Institut masovnih informacija, ukrajinska nezavisna nevladina organizacija, pozivajući se na preliminarni izvještaj državnog tužilaštva, saopštio je da je Levin ubijen s “dva hica iz malokalibarskog oružja” ruskih vojnika.

“Levin je u pratnji Oleksija Černišova, vojnika i bivšeg fotografa, 13. marta otišao u Gutu Mežigirsku da bi dokumenovao posljedice ruske agresije”, objavio je ukrajinski medij LB.ua, za koji je Levin radio više od 10 godina. Levin je sarađivao i s međunarodnim medijima.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.276 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1.981 je ranjen, prema procjenama Ujedinjenih nacija, koje navode da je prava brojka vjerovatno mnogo veća. Prema podacima agencije UN-a za izbjeglice, više od 4,1 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,