Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nesreća na Evropskim igrama: Teško povrijeđena 15-godišnjakinja porijeklom iz BiH (VIDEO)

Preuzmite sliku

Stravična nesreća se dogodila u Bakuu, svega jedan dan uoči prvih Evropskih igara. Naime, tri djevojke državljanke Austrije su zadobile teške tjelesne povrede kada ih je pregazio autobus.

U sportskom selu gdje su smješteni svi sportisti, autobus je pretpostavlja se uslijed neprimjerene brzine ušao u krivnu i pregazio tri plivačice iz Austrije koje su se tada nalazile na nogostupu.

Prema pisanju europskih medija najteže je ozlijeđena Vanessa Šahinović (15), koja je prema pisanjima medija porijeklom iz BiH, Ona je stavljena u induciranu komu, ima slomljenu kralježnicu i višestruke prijelome po tijelu. Njezina Austrijska kolegica Luna Pajer je zadobila prijelom lakta, dok je treća djevojka Verena Breit prošla sa lakšim ozljedama.

Sve tri 15-godišnjakinje su došle u Baku kako bi sudjelovale na Evropskim igrama. U trenutku dolaska autobusa djevojke nisu vidjele da im prilazi s leđa, a vozač je usporio tek nakon što je prešao preko Vanesse.

Vozač autobusa Veli Ahmadov je uhapšen, a predstavnici sportskog sela odbili su komentarisati navode medija da je vozač bio pod utjecajem alkohola u trenutku nesreće. Vanessa je vraćena kući u Beč gdje je podvrgnuta operaciji koja je trajala 10 sati.

Ljekari su potvrdili da će 15-godišnjakinja preživjeti, ali je moguće da bude paralizirana. Glasnogovornik austrijskog tima na ovim igrama Wolfgang Eichler za BBC je izjavio kako su izjave ljekara vrlo vjerovatne, ali im je potrebno još sedam dana kako bi bili sigurni u zdravstveno stanje Vanesse Šahinović.

Organizatori Evropskih igara su ranije rekli da je moguće da je dio osoblja u sportskom selu bio pod utjecajem alkohola dok su bili na dužnosti.

Mediji u Azerbajdžanu su objavili kako je uzrok nesreće vjerojatno alkohol u organizmu vozača. Nesreća se dogodila uoči ceremonije otvaranja Evropskih igara u Bakuu gdje sudjeluje 35 zemalja. (Bljesak.info)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje