Subota, 7. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nema više gumenih bombona: Dva njemačka vrtića zabranila svinjetinu zbog dvije muslimanke

Proveo bih ovu odluku i da se radi i o samo jednoj porodici čijem je djetetu spasenje duše ugroženo iz religioznih razloga zbog nečiste svinjetine – kazao je Wolfgang Schäfer, upravitelj jednog od vrtića

Dva vrtića u Leipzigu, gradu na istoku Njemačke, izbacila su svinjetinu iz jelovnika. Razlog su dvije muslimanske djevojčice u vrtićima s 300 djece, prenosi Večernji.

– Iz poštovanja prema promjenama u svijetu, počevši od 15. jula, služit će se samo hrana koja ne sadrži svinjetinu – obavijestili su roditelje iz vrtića, objavio je dnevnik Bild. Zabrana se odnosi na i djeci omiljene gumene bombone, jer se proizvode od svinjeće želatine. Neki roditelji već su se pobunili, ali uzalud.

– Proveo bih ovu odluku i da se radi i o samo jednoj porodici čijem je djetetu spasenje duše ugroženo iz religioznih razloga zbog nečiste svinjetine –  prenosi Bild riječi Wolfganga Schäfera, upravitelja jednog od vrtića.

Njemački mediji pitaju se nije li se ovom odlukom otišlo malo predaleko u političkoj korektnosti. “S ovim diktatom manjine na štetu većine ne samo da su srušeni temeljni principi demokracije, već i odvojenost religije od države.

Odreska se možemo odreći, ali ne smijemo temeljnih pravila našega zajedničkoga života”, komentariše Bild. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje