Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Navaljni neće moći na izbore: Rusija zabranila učešće najkvalitetnijem protivniku Putina

Preuzmite sliku

Najpoznatiji protivnik Kremlja Aleksej Navaljni pozvao je na bojkot predsjedničkih izbora pošto mu je u ponedjeljak izborno povjerenstvo uskratilo pravo da se kandidira protiv predsjednika Vladimira Putina koji će se 18. marta takmičiti za četvrti mandat.

Rusko središnje izborno povjerenstvo odlučilo je u ponedjeljak zabraniti Navaljnom da se kandidira jer mu je izrečena presuda za pronevjeru novca, što taj 41-godišnji aktivist i bloger odbacuje nazivajući cijeli proces montiranim.

“Najavljujemo bojkot izbora. Pozivamo cijeli svijet da bojkotira izbore. Ne priznajemo rezultate tih izbora”, rekao je Navaljni novinarima nakon zabrane.

“Samo Putin i kandidati koje je on lično izabrao, a za njega nisu nikakva prijetnja, samo oni mogu učestvovati”, rekao je oporbeni vođa.

Bio je više puta osuđivan i više puta u zatvoru tokom 2017. zbog organiziranja protesta bez dozvole vlasti. Vodio je mjesecima kampanju koja mu je omogućila da izgradi vjernu bazu podrške među mladim ljudima putem video isječaka kojima je razotkrivao korupciju. Predsjednik Vladimir Putin, najavio je ranije u decembru, da će se takmičiti za četvrti mandat. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,