Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnik prije tri dana najavio razoran zemljotres u Turskoj, objava postala viralna

Preuzmite sliku

Sve dok metoda nije naučno dokazana, zadržat ćemo našu politiku: Odbijamo da se naše kanale povezuje s tvrdnjama o predviđanju, poručili su iz EMSC-a o tvrdnjama Nizozemca da je predvidio potres.

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) reagovao je na informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama u kojima nizozemski naučnik tvrdi da je predvidio razorni zemljotres u Turskoj, prenosi 24sata.hr.

Naime, nizozemski istraživač Frank Hoogerbeets objavio je 3. februara da će na jugu Turske prije ili kasnije doći do zemljotresa magnitude 7.5 po Richteru. Podsjetio je na to i u današnjoj objavi nakon što je upravo tu regiju jutros pogodio razorni zemljotres magntitude 7,8 po Richteru.

  • – Moje srce je sa svima koji su pogođeni velikim potresom u Turskoj. Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim zemljotresima uvijek prethodi kritično kretanje planeta, kakvo smo imali 4.-5. februara – napisao je Hoogerbeets na Twitteru.

    Na njegove objave reaguje je EMSC koji poručuje kako zemljotrese nije moguće predvidjeti.

    – Sve dok metoda nije naučno dokazana, zadržat ćemo našu politiku: odbijamo da se naše kanale povezuje s tvrdnjama o predviđanju – poručili su iz EMSC-a na Twitteru.

    – I iskreno govoreći, da je neko zaistau stanju predvidjeti potrese, zaslužio bi Nobelovu nagradu! Dakle, umjesto da se iznose neprovjerene tvrdnje na društvenim mrežama, bolje je dokazati valjanost metode u naučnom radu. Kao i uvijek nakon razornih potresa, društvene mreže vrve tvrdnjama da su X ili Y to predvidjeli! U ovom trenutku predviđanja ne postoje. Ne slušajte ljude koji tvrde da su u tome uspješni – zaključili su iz EMSC-a.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje