Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici u Beču istražuju mutacije koronavirusa pomoću nove test metode

Preuzmite sliku

Tim naučnika sa Instituta za molekularnu biotehnologiju Akademije nauka i Naučnog instituta za molekularnu patologiju u Beču je prošle jeseni razvio metodu prepoznavanja SARS-COV-2 virusa pomoću modernih tehnologija za genetsku analizu.

„SARSeq” metoda trenutno se koristi za istraživanje širenja novih mutacija virusa, poput B 1.1.7 varijante virusa u Velikoj Britaniji, saopćeno je iz EUROCOMM-a PR Sarajevo.

Metodom sekvenciranja virusa “Next Generation Sequencing” (NGS) moguće je za relativno kratko vrijeme analizirati velike količine genetskog materijala, preciznije 36.000 uzoraka za 24 sata.

Novi postupak je mjesecima uspješno testiran na 1.500 zaposlenika Bečkog BioCentra te se njegova primjena preporučuje za kontinuirani monitoring i screening uposlenika u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

– Riječ je o do sada najbolje razvijenoj metodi za istraživanje mutacija SARS-COV-2 virusa. Cilj je i odmaknuti se od kriterija isključivo medicinske dijagnostike i okrenuti se mogućnostima molekularne biologije – objasnio je Johannes Zuber sa Naučnog instituta za molekularnu patologiju.

S obzirom na nove mutacije virusa naučnici u Beču se nadaju da će nadležna tijela uz brze antigenske testove prepoznati veliki potencijal i ove metode, u suprotnom ne preostaje mnogo alternativa lockdownu.

Interes za tehnologijom koja ne samo da prepoznaje prisutnost virusa SARS-COV-2 u uzetom uzorku, nego i prikuplja informacije o konkretnom genetskom materijalu virusa, već je pokazala Kina ali i pojedine austrijske naučne ustanove kao i vlasti u Austriji.

U Austriji je produžen strogi lockdown do 7. februara.

Od 25. januara obavezno je nošenje FFP2-maski (KN95) u trgovini i u javnom prijevozu kao i držanje razmaka dva umjesto dosadašnjih jedan metar. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje