Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

NATO pozvao na veću vojnu podršku Ukrajini

Preuzmite sliku

Generalni sekretar Sjevernoatlanske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da Ukrajina mora biti jaka za pregovaračkim stolom kako bi sklopila mir s Rusijom, a to će biti moguće uz veću podršku Kijevu u naoružanju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se na godišnjoj konferenciji Konfederacije norveškog poduzetništva u Oslu, Stoltenberg je iznio ocjene o ratu Rusije protiv Ukrajine koji je počeo u februaru prošle godine.

Ističući da su ratovi nepredvidivi, ali da se većina njih završava za pregovaračkim stolom, Stoltenberg je rekao da će se i ovaj rat najvjerovatnije okončati dijalogom.

“Ono što Ukrajinci mogu postići za stolom zavisi od njihove snage na bojnom polju. Ako želimo mir iz pregovora u kojem će Ukrajina ostati nezavisna demokratska zemlja u Evropi, najbrži način da to postignemo je da podržimo Ukrajinu. Put do mira je zapravo putem oružja”, rekao je on.

Stoltenberg je istakao da se, kakav god bude ishod rata, sigurnosna situacija u Evropi trajno promijenila. Rusija želi drugačiju Evropu i ima za cilj da kontroliše svoje susjede, dodao je.

“Čak i ako se rat završi, problemi u našim odnosima s Rusijom će ostati”, poručio je Stoltenberg.

Dodao je da bi NATO trebao više ulagati u odbranu i ne bi trebao ovisiti o autoritarnim režimima u oblastima kao što je energetika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,