Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nastavnica u Austriji 14-godišnjem učeniku slala svoje golišave fotografije, prijeti joj zatvorska kazna

Preuzmite sliku

Nastavnica u jednoj od škola u Lungau u austrijskoj saveznoj pokrajini Salzburg danas poslijepodne mora objasniti na nadležnom Pokrajinskom sudu zašto je slala telefonom svoje fotografije na kojima je kao od “majke rođena” 14-godišnjem učeniku na toj školi.

Ali to nije bilo sve, 35-godišnja nastavnica je tražila i od učenika da joj on pošalje svoje golišave fotografije i zvala ga je i u Školsku biblioteku. Tamo ga ljubila i s njim pokušala imati spolni odnos, stoji u optužnici pokrajinskog Državnog tužilaštva, koje je protiv nastavnice pokrenulo sudski postupak, prenosi Fenix-magazin.

Kako javljaju mediji nastavnicu se optužuje za “zlouporabu položaja” odnosno “autoritetskog odnosa” i prijeti joj zatvorska kazna u trajanju do tri godine.

U Austriji krivični zakon po tom pitanju posve je jasan:

“Ko vrši spolne radnje nad maloljetnom osobom, koja stoji pod  odgojem ili nadzorom, odnosno iskoristi svoj položaj zbog uzbuđivanja ili seksualnog zadovoljstva, prijeti mu kazna do tri godine zatvora”.

Kada je prošle zime otkriven ovaj skandal, nastavnica je odmah otpuštena i više ne radi. Da li će ikada moći opet raditi kao pedagoginja, upitno je, navode mediji, koji ne spominju ko je otkrio i prijavio seksualno pohotnu salzburšku nastavnicu. Dječakovi roditelji ili njene kolege u školi?

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje