Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Napeto između Turske i Grčke, Ankara: Oklopnjaci na demilitarizovanim otocima

Preuzmite sliku

Kršeći međunarodno pravo Grčka šalje oklopna vozila na Egejske otoke koji imaju status demilitariziranih zona, javlja danas Anadolija.

Na fotografijama koje je podijelilo Ministarstvo odbrane Turske navodno je zabilježeno da su desantni brodovi na Lezbos i Samos poslali vojna vozila donirana od Sjedinjenih Američkih Država.

Prema informacijama dobivenim od sigurnosnih izvora, bespilotne letjelice Oružanih snaga Turske koje su obavljale letove u Egejskom moru otkrile su kretanje i utvrdile da su dva grčka desantna broda na putu ka Lezbosu i Samosu, dodaje Anadolija.

“Otkriveno je da su brodovi na Lezbos, koji ima demilitarizovani status, isporučili 23 taktička oklopna vozila, a na Samos 18 taktičkih oklopnih vozila. Radi se o oklopnim vozilima koja je SAD poslao u luku Aleksandrupolis. Sigurnosni izvori opisali su ove događaje 18. i 21. septembra kao najjasniji pokazatelj da Grčka nastavlja naoružavati otoke u blizini Turske i kršiti status demilitariziranih područja”, prenosi Anadolija.

Kako se dalje navodi, ovakav potez Grčke, koja je saveznica u NATO-u, neprihvatljiv je i protivan međunarodnom pravu i duhu savezništva.

“Činjenica da Grčka čak i ne dolazi na sastanke uprkos svim pozivima i vrši takve provokacije, jasan je pokazatelj ko diže napetost i ko se bavi beskompromisnim, agresivnim i protuzakonitim aktivnostima”, zaključio je sigurnosni izvor iz Turske. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje