Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Napadači iz Londona pokušali unajmiti kamion od 7,5 tona (FOTO)

Preuzmite sliku

Počinioci terorističkog napada u Londonu, 3. juna, na dan napada pokušali su unajmiti kamion od 7,5 tona, no u nedostatku novca to nisu uspjeli uraditi.

Britanska policija nastavlja sa istragom o nedavnom terorističkom napadu u glavnom gradu Velike Britanije, a u okviru toga javnosti su podijeljeni novi detalji do kojih se doslo u istrazi.

Iz policije je saopćeno kako su napadači u subotu, 3. juna, u ranim jutarnjim satima pokušali unajmiti kamion od 7,5 tona, ali to im nije pošlo za rukom jer nisu imali dovoljno novca.

Policija dalje navodi kako su se napadači, nakon neuspješnog unajmljivanja kamiona, odlučili na minibus, u kojem je kasnije pronađen materijal za pravljenje molotovljevih koktela.

 • Također, se navodi kako je minibus unajmio 27-godišnji Khuram Shazad Butt, porijeklom iz Pakistana, koji je i upravljao vozilom. Italijanski državljanin, porijeklom iz Maroka ili Libije, Youssef Zagbha (22) i Rachid Redouane (30), sjedili su pozadi.

  Policija je potvrdila kako je minibus osam minuta prije napada, prošao lokacijom na kojoj je do njega došlo, te se nakon okretanja ponovo vratio na to mjesto.

  U okviru istrage o napadu, britanska policija je u posljednjih sedam dana razgovarala sa 282 očevidaca iz 19 zemalja.

 • Najmanje osam osoba je poginulo, a 48 povrijeđeno u terorističkom napadu koji se dogodio u srcu Londona prošle subote. Do napada je došlo kada su napadači kombijem udarali pješake na Londonskom mostu, a potom napustili vozilo i noževima napali ljude kod tržnice Borough, gdje je policija ubila svu trojicu napadača. Policija je napad okarakterizirala kao teroristički, a privedeno je 12 osumnjičenih osoba koje su kasnije puštene.

  Odgovornost za napad u Londonu preuzela je teroristička organizacija ISIS. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,