Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Napad u Liverpulu bio je pripreman najmanje sedam mjeseci?

Preuzmite sliku

Protivterorističke snage istražuju prošlost Emada al-Svilmina (32), tražioca azila koji se preobratio u hrišćanstvo, ubijenog u eksploziji u nedjelju oko 11 sati ispred ženske bolnice, u vrijeme komemoracije žrtvama rata.

Vozač taksija, koji ga je zaključao u vozilu, lakše je povrijeđen.

Protivteroristička policija navodi da je Emad al-Svilmin u aprilu unajmio stan u Liverpulu i počeo da kupuje komponente eksplozivne naprave koju je donio u taksi, navodi policija u saopštenju.

On je navodno promijenio ime u Enco Almeni.

Njegovi prijatelji su u izjavi za medije rekli da je Almeni rođen kao Emad al- Svilmin, otac mu je Sirijac, a majka porijeklom iz Iraka, gdje je i proveo veći dio života.

Mediji izvještavaju da istražitelji pokušavaju da odrede da li je bomba sadržala TATP, eksploziv domaće izrade korišćen u atentatu na koncertnu dvoranu u Mančesteru 2017. godine.

Policija smatra da se radi o atentatu, ali prema britanskim medijima za sada nije utvrđen nikakav ideološki motiv napada, prenosi Hina.

Iako nije objavljen nikakav novi element vezan uz motiv napada, napreduje policijska istraga oko utvrđivanja profila napadača kojeg su mediji do sada predstavljali kao tražioca azila s Bliskog istoka.

Britanski medij je izvjestio da je Emad al-Svilmin stigao u Veliku Britaniju 2014. i tada mu je odbijena molba za azil, nakon čega se preobratio u hrišćanstvo.

Nekoliko medija navelo je u srijedu da neki tražioci preobraćanje koriste za brže dobijanje azila. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,