Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nakon vapaja kćerke: Turska šalje avion u Švedsku po svog državljanina koji je zaražen

Preuzmite sliku

Turska će poslati avion u švedski grad Malmo i preuzeti turskog državljanina kojem je potvrđen koronavirus, a kojeg su u Švedskoj odbili primiti u bolnicu.

Emrullah Gulusken (47) pozitivan je na koronavirus, javio se ljekaru ali je vraćen kući. Njegove kćerke Samira i Leyla su zatražile pomoć putem društvenih mreža, a na njihov poziv odgovorio je ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca.

– Živim s porodicom u Švedskoj. Moj otac je prije 11 dana dobio temperaturu i počeo osjećati poteškoće u disanju. Javili smo se ljekarima, ali nažalost niko nije došao. Danima smo zvali više puta, ali niko nije odgovorio na naše pozive – poručila je u videozapisu na društvenim mrežama Samira Gulusken.

  • U međuvremenu, Ambasada Turske u Štokholmu i Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) stupili su u kontakt s porodicom Gulusken. Ministar zdravstva Fahrettin Koca razgovarao je sa Samirom i dobio informacije o zdravstvenom stanju njenog oca.

    Koca je potvrdio da će u Švedsku biti poslan avion medicinske evakuacije, te kako će cijela porodica biti prebačena u Antaliju.

    Kćerka Leyla Gulusken kazala je novinaru AA kako se stanje njenog oca jučer dodatno pogoršalo, te kako su ponovo nazvali bolnicu.

    – Nakon toga je stigla hitna, vrlo oštro su s nama razgovarali, očigledno ljuti zbog naših poziva. Kazali su kako ne mogu ništa učiniti protiv ove bolesti. Mi smo rekli da nam je poznato da još uvijek nema lijeka za ovu bolest, ali da bi naš otac trebao biti primljen u bolnicu, kako ne bi i naše zdravlje bilo ugroženo – kazala je Leyla Gulusken.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje