Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon uspjeha čipsa od smokve, turska poduzetnica predstavila suhu kaki jabuku (FOTO)

Preuzmite sliku

Poduzetnica Semra Unal iz turske provincije Aydin slavu je stekla čipsom od smokve, a na tržište je plasirala i novi prozivod – suhu kaki jabuku.

Nakon uspjeha sa čipsom odlučila se i na plasiranje novog prozivoda koji će s vremenom donijeti zaposlenje za 20 žena.

Unal je uspjela kaki jabuku osušiti prirodnim metodama, a u pakovanjima čipsa od smokve priložila je i manje količine suhe kaki jabuke kako bi vidjela reakciju potrošača na ovaj proizvod.

Pozitivne reakcije su počele pristizati, zbog čega se ova 41-godišnjakinja odlučila na prodaju suhe jabuke putem interneta.

Sušenjem voća Unal se počela baviti prije dvije godine, ali je fokus bio na čipsu od smokve, a kasnije je odlučila posvetiti veću pažnju novom proizvodu.

Zajedno sa 20 prijateljica i komšinica Unal je prošle godine proizvela tonu suhe kaki jabuke, a ove godine ta količina bi mogla doseći pet tona.

Njihovo naselje pretvorilo se u svojevrsnu fabriku. Kako je rekla za Anadolu Agency (AA), jabuke gule i stavljaju ih na žice, a zatim pokrivaju.

Prema njenim riječima, važno je i prikladno provjetravanje kako se na voću ne bi pojavila buđ.

”Od četiri kilograma svježe, dobijemo kilogram suhe jabuke. Osušen proizvod ima okus sličan hurmi”, dodala je.

Istakla je kako se na tom području ranije nalazio veliki broj stabala kaki jabuke, ali da su na njihovo mjesto naknadno zasađene smokve ili masline.

Suhoj kaki jabuci dale su ime ”turska hurma“.

”Čips od smokve nam je donio veliki uspjeh. Kaki jabuka je, kao i smokva, nešto po čemu je ova regija poznata”, rekla je Unal, koja je dodala kako ni ova svježa jabuka ne može dugo stajati.

Upravo to je razlog zbog čega su odlučile da je osuše i tako ostvare dobit.

”Rezultati su bili zapanjujući. Količine koje smo poslali na degustaciju rezultirale su narudžbama što nam je pokazalo da smo na pravom putu”, izjavila je Unal.

Dodala je kako primaju sve više narudžbi kako iz Turske, tako i iz inostranstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,