Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon ubistava u Parizu: Francuski premijer uvodi nove mjere u policiji

Preuzmite sliku

Bit će provjereni psihološki profili pripadnika policijskih odsjeka zaduženih za borbu protiv terorizma.

Francuski premijer Edouard Philippe najavio je uspostavljanje dvije misije koje će provjeriti psihološke profile pripadnika policijskih odsjeka zaduženih za borbu protiv terorizma nakon što je policijski službenik nedavno u Parizu nožem ubio nekoliko svojih kolega, prenija je agencija Beta pisanje lista Journal du dimanche u izdanju od nedjelje.

Philippe je u intervjuu novinama rekao da će misije biti povjerene Generalnom obavještajnom inspektoratu i dodao da će rezultati rada obje misije biti saopšteni.

Policijski službenik Mickael Harpon, po struci programer, u četvrtak je nožem ubio nekoliko svojih kolega, a u samoobrani ga je usmrtio drugi policajac.

Provjera agenata koji su pravili probleme

Napadač je inače bio pod zakletvom čuvanja državne tajne jer je kao programer morao da ima pristup povjerljivim dokumentima.

Philippe je rekao da će se prva misija baviti provjerom pshiloških profila zaposlenih u programerskom odsjeku policije, a druga misija će provjeriti same agente koji su nekada pravili probleme i ponovo procijeniti ostale ukoliko to bude bilo neophodno.

Napad se dogodio dan pošto su hiljade policajaca organizovale protest u Parizu zbog niskih plata, dugih radnih sati i sve većeg broja samoubistava u njihovim redovima. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,