Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon što je djevojčica stradala zbog izazova na TikToku, platforma pooštrava pravila

Preuzmite sliku

Italijanska administracija za zaštitu podataka zatražila je od tehnološke kompanije “TikTok” da pojača svoje mjere za starosnu granicu nakon što se djevojčica ugušila prilikom učešća u izazovu upućenom putem ove društvene mreže.

Administracija za zaštitu podataka, koja je parlamentarno tijelo, uputila je zahtjev “TikToku” da suspenduje profile na kojima ne može da se provjeri starost korisnika.

Italijanski mediji javili su da se djevojčica po imenu Antonela ugušila kaišem u kući u Palermu na Siciliji i da je prebačena u bolnicu nakon što je pronašla sestra.

Ljekari nisu uspjeli da je spase i juče je proglašena mrtvom.

Italijansko pravosuđe i zvaničnici organizacija za zaštitu mladih pokrenule su istrage o okolnostima smrti djevojčice.

Prema navodima medija, ona je učestvovala u izazovu vješanja ili zatamnjenja putem video aplikacije “TikTok” tokom kojeg se učesnici guše i to snimaju telefonima kako bi objavljivali na internetu.

Italijanski dnevnik “Republika” piše da je policija pregledala Antonelin telefon.

Kompanija “TikTok” izrazila je spremnost da pomogne relevantnim vlastima u istrazi.

Gradonačelnik Palerma Leoluka Orlando rekao je da je cijeli grad u šoku i naglasio da je davno trebalo pokrenuti istragu o upotrebi telefona i društvenim medija, posebno u vrijeme pandemije, gdje su ljudi primorani da više komuniciraju digitalnim putem. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,