Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nakon rušenja brane hitna evakuacija: Ukrajini prijeti katastrofa, Herson već pod vodom

Preuzmite sliku

Južna komanda ukrajinske vojske saopštila je rano jutros da su ruske snage digle u vazduh branu Kahovka na Dnjepru kod Hersona.

Na društvenim mrežama dijele se šokantni snimci iz ove oblasti, gdje će voda poplaviti okolna područja u narednim satima. Kako prenosi ruska agencija Tass, voda je već porasla za deset metara, što znači da je katastrofa na pomolu.

Rusi i Ukrajinci međusobno se optužuju za uništenje brane, dok je u toku hitna evakuacija lokalnog stanovništva.

Nivo vode oko brane Kahovke u južnoj Ukrajini, koja je dignuta u vazduh, porastao je deset metara, a nekoliko nizvodnih ostrva već je potpuno poplavljeno, izvjestila je ruska državna novinska agencija Tass pozivajući se na lokalne vlasti.

Za sada je 22.000 ljudi koji žive u 14 naselja u južnoj ukrajinskoj regiji Herson u opasnosti od poplava nakon eksplozije na brani, rekao je u proruski zvaničnik regije.

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj odvojeno je rekao da je do 80 naselja u opasnosti od poplave nakon što je oštećena brana.

Proruski zvaničik u gradu Novoj Kahovki rekao je da su stanovnici oko 300 kuća evakuisani nakon što je probijena obližnja brana.

TASS je takođe citirao ruskog gradonačelnika Nove Kahovke Vladimira Leontjeva koji je rekao da je dio grada isključen sa snabdjevanja strujom iz sigurnosnih razloga.

Dio Hersona je već poplavljen, a vrhunac vodenog talasa očekuje se za nešto više od sat vremena, oko 11 sati po lokalnom vremenu, objavio je na Twitteru predsjednik Kijevske škole ekonomije i bivši ministar privrednog razvoja Tymofiy Mylovanov.

Milovanov napominje kako je situacija vjerovatno i gora na lijevoj strani obale koju kontrolišu Rusi.

„Biće jače pogođena, a komunikacija je ograničena“, navodi Milovanov uz snimku poplavljenog Hersona.

Eksplozije na brani iz sovjetske ere u dijelu južne Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom u utorak su izazvale poplave širom ratne zone, prema ukrajinskim i ruskim snagama.

Nepotvrđeni video snimci na društvenim mrežama prikazuju niz intenzivnih eksplozija oko brane Kahovke. Drugi video snimci pokazuju kako voda nadire kroz ostatke brane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje