Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najveći ruski poraz i prijelomna tačka rata: ‘Odluka nije laka, ali moramo spasiti vojsku‘

Preuzmite sliku

Opskrba grada više nije moguća. Predložio sam da se ukopamo i postavimo obranu na istočnoj strani Dnjipra – rekao je general Surovikin

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je svojim trupama da se povuku iz grada Hersona! Vijest je to koja je objavljena u srijedu popodne i koja je iznenadila sve analitičare i stručnjake koji su u Hersonu očekivalo ‘bitku svih bitaka‘. Međutim, od toga neće biti ništa, ruska vojska bježi preko Dnjipra.

Ovo je najveće povlačenje ruske vojske još od početka rata, a analitičari smatraju da bi taj potez mogao biti prijelomna tačka rata. Zašto se Rusi povlače iz prvog najvećeg grada kojeg su osvojili od početka rata, objasnio je general Surovikin.

– Opskrba grada više nije moguća. Predložio sam da se ukopamo i postavimo obranu na istočnoj strani Dnjipra.

Senzacionalna vijest je uslijedila nakon nekoliko sedmica ukrajinskog napredovanja prema gradu i nastojanjima Rusije da iz Hersona evakuira više od 100.000 njegovih stanovnika.

– Odluka nije bila lagana, ali na ovaj način spasit ćemo živote naših vojnika i borbenu sposobnost naših jedinica. Držati ih na desnoj (zapadnoj) obali je uzaludno. Radije ćemo te snage koristiti na nekim drugim frontama – rekao je Surovikin.

Bez obzira na vijest iz Moskve, u Kijevu vlada oprez. Savjetnik predsjednika Zelenskog, Mihajlo Podoljak, rekao je kako je prerano razgovarati o ruskom povlačenju.

– Tek kada se ukrajinska zastava zavijori u gradu, onda možemo pričati – rekao je Podoljak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje