Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najveći njemački proizvođač kondoma bankrotirao zbog Rusa

Preuzmite sliku

Jedan od najvećih proizvođača kondoma, CPR GmbH otišao je u stečaj nakon što su eskalirali problemi sa naplatom njihovih proizvoda u Rusiji.

Firma iz Sarstedta u Donjoj Saskoj proljetos je objavila kako se nalazi u finansijskim problemima.

Prema ranijim izvještajima, firma se našla pod pritiskom zbog deviznih problema i onih s naplatom u svom poslovanju u Rusiji nakon što je počeo rat u Ukrajini te zavladale sankcije. navodi Fenix magazin.

Firma CPR koja je izvozila u različite zemlje, objavila podatke prema kojima je od sredine 2020., proizvodila do 200 miliona kondoma godišnje.

Od toga je samo oko 15 odsto ostalo u Njemačkoj, uključujući privatne robne marke od trgovaca.

U Francuskoj je tokom pandemije virusa korona bila nestašica CPR-ovih kondoma, a prema riječima šefa CPR-a Mihaela Keselringa, to se takođe dogodilo u Njemačkoj na početku pandemije. Potražnja u online poslovanju stoga je u početku takođe porasla.

Keselring je potvrdio za Lebensmittel Zeitung (LZ), da firma ne može nastaviti poslovanje. U skladu s tim, investitori koji su pogledali tvornicu u Sarstedtu nakon otvaranja stečaja nisu dali nikakve ponude za preuzimanje.

Prema informacijama iz LZ-a, oko 80 radnika fabrike već je otpušteno. Međutim, kriza proizvođača počela je puno prije rata u Ukrajini. Već sredinom 2020. bilo je moguće spasiti se od prethodne nelikvidnosti. Sada je CPR-u došao kraj.

CPR GmbH osnovana je 1987. godine i dugo vremena je slovila za najvećeg proizvođača kondoma u Evropi.

Njene robne marke SICO i The Crazy Monkey Condoms korisnicima su nudile široku paletu različitih vrsta visokokvalitetnih kondoma Made in Germany od prirodnog gumenog lateksa.

Firma je takođe proizvodila mašine i laboratorijsku opremu potrebnu za proizvodnju kondoma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,