Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najavili još prije pet godina: Rusija proizvela oružje koje može da potopi gradove

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je takozvani Posejdon 2018. godine.

Rusija je proizvela prve nuklearne bojeve glave za supertorpedo Posejdon koje će biti raspoređeno na nuklearnoj podmornici Belgorod, javio je u ponedjeljak TASS, pozivajući se na anonimni izvor odbrane. “Prve količine oružja za Posejdon su proizvedene i podmornica Belgorod će ih dobiti u bliskoj budućnosti“, otkrio je izvor za TASS.

I američki i ruski zvaničnici opisali su Posejdon kao novu kategoriju oružja za osvetu, sposobnog da gradove učini nenastanjivim. TASS je saopštio da su glavne komponente Posejdona, uključujući nuklearni reaktor koji torpedu obezbeđuje sopstveni izvor energije, uspješno završene. Posada nuklearne podmornice Belgorod takođe je završila ispitivanja sa modelima torpeda, prenio je TASS.

“Neuništivo oružje”

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je takozvani Posejdon 2018. godine. Opisao ga je kao novu vrstu strateškog nuklearnog oružja sa sopstvenim izvorom nuklearne energije. U govoru prije pet godina, Putin je rekao da će domet torpeda biti neograničen i da će moći da djeluje na ekstremnim dubinama pri brzinama mnogo puta većim od bilo koje podmornice ili drugog torpeda.

“Oni su veoma tihi, imaju visoku manevarsku sposobnost i praktično su neuništivi za neprijatelja. U današnjem svijetu ne postoji oružje koje može da im se suprotstavi”, rekao je Putin.

Iako se o Posejdonu malo zna u javnosti, on je u suštini krst između torpeda i bespilotne letjelice koja se može lansirati sa nuklearne podmornice. Ruska televizija je prošle godine emitovala animirani video koji pokazuje kako bi torpedo Posejdon moglo da “potopi Britaniju“, a Putinovi propagandisti su od početka rata često prijetili da će njime napasti London.

Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost zbog ruskog razvoja Posejdona. U svom Nuclear Posture Reviev za 2022. godinu, SAD su navele da Rusija i Kina „nastavljaju da proširuju i diverzifikuju svoje nuklearne sposobnosti, kako bi uključile nove i destabilizujuće sisteme“.

Ruski razvoj Posejdona nije pokriven aktuelnim sporazumima o nuklearnom oružju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,