Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na plažama Antalije suncobrani će proizvoditi struju

Preuzmite sliku

Lokalna kompanija na jugu Turske proizvela je suncobrane za plažu koji proizvode električnu energiju putem solarnih panela. Očekuje se da će suncobrani biti na mediteranskim obalama zemlje do sljedeće turističke sezone.

Kompanija CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi Inc. kreirala je sistem koji može proizvoditi električnu energiju zahvaljujući solarnim pločama ugrađenim u suncobrane na plaži kako bi se pomoglo u zadovoljavanju potreba turista za električnom energijom, piše turski Daily Sabah.

Primjetivši da je ljudima počelo trebati više električne energije zbog široko rasprostranjene upotrebe uređaja poput mobilnih telefona i tableta, iz kompanije kažu da se turistima na plaži često troši baterija. Zato su razvili sistem za proizvodnju električne energije putem solarnih panela a kako bi iskoristili sunce i suncobrane kojih je na plažama Antalije ljeti u izobilju.

„Stvorili smo energetski sistem od oko 200 vati. Ovim se dva mobilna telefona istovremeno ili bilo koji laptop mogu puniti cijeli dan “, naveo je direktor kompanije.

Masovna proizvodnja suncobrana je već u toku a za njih su posebno zainteresirani luksuzni hoteli.

„Proizvod smo stavili na tržište ove godine i počeli smo primati narudžbe. Bit će smješten na plažama nekoliko hotelskih grupa s pet zvjezdica sljedeće sezone“, navode iz kompanije i dodaju da se sistem može integrirati sa postojećim suncobranima a kada ljeto završi solarni paneli se mogu rastaviti i ukloniti iz suncobrana a zatim ponovo instalirati sljedeće godine.

Sistem koristi litijum-jonske baterije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,