Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na obali Atlantika potonuo brod s 2.000 Audija i Porschea

Preuzmite sliku

Porsche će opet pokrenuti proizvodnju rijetkoga modela 911 GT2 RS jer su u nesreći potonula i četiri takva primjerka, od ukupno hiljadu proizvedenih.

Talijanski brod ”Grande America”, s kontejnerima, zapalio se i potonuo prošle sedmice na francuskoj atlantskoj obali.

Srećom, sva se posada sigurno evakuirala, ali je više od 2.000 automobila potonulo s brodom. Većina njih su bili različiti Audiji, a na brodu je bilo i 37 Porschea.

Iako su na brodu bili skupocjeni automobili poput klasičnih Porschea te Audija RS4 i RS5, čini se da to nije najveća šteta.

Naime, potonula su i četiri Porschea 911 GT2 RS. A krajem februara završena je njihova limitirana proizvodnja pa će Porsche morati opet pokrenuti proizvodne trake da bi ih nadoknadio, piše Autostart.

Podsjetimo, Porsche 911 GT2 RS pokreće 3,8-litreni biturbo bokser motor koji razvija 700 konjskih snaga i 750 Nm okretnoga momenta. S obzirom na snagu i masu od 1470 kilograma, ovaj automobil stiže do ‘stotke’ za 2,8 sekundi.

No takva zabava i košta pa je početna cijena ovoga modela 285.000 eura, a proizvedeno je samo hiljadu primjeraka.

”Potvrđujemo činjenicu da je 37 novih automobila, na putu iz Hamburga u Santos u Brazilu, bilo na brodu Grande America koji je zadesio pomorski incident u blizini obale Brest u Francuskoj.

Ondje su bila i četiri primjerka 911 GT2 RS. Posebnom odlukom i u nakani da pokaže predanost svojim cijenjenim brazilskim kupcima, Porsche je osigurao da se te jedinice reproduciraju redoslijedom kojim su izvorno potvrđene”, navedeno je saopćenju Porschea Brasil.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje