Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muž uhapšene EU potpredsjednice priznao: Uzeli smo mito od Katara

Preuzmite sliku

“Sve sam to napravio za novac koji mi nije trebao”, riječi su kojima je Francesco Giorgi, suprug grčke europarlamentarke Eve Kaili i jedan od četvero uhapšenih u velikom korupcijskom skandalu koji istražuju belgijski istražitelji, priznao svoju umiješanost u tzv. Katargate.

Kako piše talijanski list La Repubblica, Giorgi se slomio pred tužiteljima u Bruxellesu i priznao da je “postupao nezakonito” te se ispričao.

Cure novi detalji, suprug potpredsjednice EP-a priznao sve

U novim detaljima koji cure talijanski list piše da je Giorgi tražio da se njegovu suprugu, nedavno smijenjenu potpredsjednicu Evropskog parlamenta, pusti iz zatvora kako bi bila uz njihovu dvogodišnju kćerku. Podsjetimo, belgijski tužitelji na ovome su radili mjesecima uz sumnju da jedna zaljevska zemlja pokušava uticati na odluke u Bruxellesu. Izvor upoznat s istragom tvrdi da je riječ o zemlji domaćinu aktuelnog Svjetskog nogometnog prvenstva, Kataru. Kaili negira da je primala novac od Katara, što čine i katarski dužnosnici, piše Index.hr.

Giorgi je voditelju istrage, belgijskom antikorupcijskom tužitelju Michaelu Clesu, rekao da je bio član organizacije koja je povezana s Marokom i Katarom kako bi uticala na njihove odnose s Evropom. On tvrdi da je tu organizaciju vodio bivši talijanski europarlamentarac Pierre Antonio Panzeri. Giorgi je u Evropskom parlamentu imao ulogu savjetnika za regiju Bliskog istoka i Sjeverne Afrike te je osnovao nevladinu organizaciju Fight Impunity čiji je cilj “promocijs odgovornosti kao središnjeg stupa arhitekture međunarodne pravde”.

Kako su Giorgi i Panzeri postali bliski?

Kako piše La Repubblica, Giorgijev odnos s Panzerijem seže do prije 13 godina. “Zamolio sam ga da me uzme na staž i to je učinio. Odatle je započela duga saradnja”, rekao je tužiteljima Giorgi.

Tokom godina Panzeri je postao Giorgijev mentor, a on je bio njegov pomoćnik kojeg se polako uvelo u političke krugove.

“Učinio sam to zbog novca, iako mi taj novac nije trebao. Novac je bio namijenjen samo meni i Panzeriju, nikome drugome”, dodao je. Podsjetimo, belgijski istražitelji su u kući potpredsjednice Kaili pronašli 150 hiljada eura, dok je još 600.000 pronađeno u kovčegu koji je Giorgijev svekar nosio kad je užurbano napuštao hotel u evropskoj četvrti Bruxellesa.

Giorgi je istražiteljima rekao da se kaje zbog svega što je učinio, piše talijanski list, te da je osjetio olakšanje nakon što je taj teret skinuo sa sebe.

“Jednostavno sam se našao u nečem većem od sebe. Bio sam zaslijepljen i ophrvan moralnim dugom prema Panzeriju”, rekao je istražiteljima. Istražitelji pokušavaju utvrditi postoji li veza europarlamentaraca, koji su uhapđeni, s katarskim i marokanskim emisarima. Na pitanje istražitelja postoji li veza Giorgi je odgovorio da ne zna.

Giorgi sa sobom povukao dva europarlamentarca

On sada ostaje u zatvoru, kao i Panzeri, ali i još dva aktivna europarlamentarca iz skupine evropskih socijalista, Belgijac Marc Tarabella, čiju je kuću pretražila policija, i Talijan Andrea Cozzolini. Tarabella negira sve optužbe, rekao je njegov advokat za belgijski list Le Soir, koji je prvi objavio priču o korupcijskom skandalu, dok je Cozzolino odbio odgovoriti na pitanje je li primio ikakav novac ili darove.

Nakon svega što se dogodilo, eurozastupnici su zatražili da se katarskim lobistima uskrati pristup Evropskom parlamentu i obustavi sav rad na zakonodavnim odlukama vezanim uz Katar do završetka ove istrage.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje