Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Muslimani u Turskoj ispunili džamije: Uputili molitve za žrtve zemljotresa

Preuzmite sliku

Muslimani širom Turske večeras su u najznačajnijoj noći u islamskom kalendaru Lejletul-Miradž uputili molitve za žrtve razornih zemljotresa koji su pogodili turske južne provincije, javlja Anadolija.

Muslimani u Istanbulu, Ankari, Bursi i drugim turskim gradovima ispunili su džamije i uputili molitve za žrtve zemljotresa.

 • Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je u petak uvečer da je do sada u zemljotresima koji su pogodili jug Turske poginulo 39.672 građana.

 • Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras u Turske, pogodili su 6. februara 11 provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

 • Lejletul-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika Muhameda a.s. od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Al-Qudsu (Jerusalemu), a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

 • Po ovom jedinstvenom događaju u Poslanikovom životu jedno kur'ansko poglavlje dobilo je naziv El-Isra. Isra označava putovanje Muhammeda, a.s. od Mesdžidul-harama iz Meke, do Mesdžidul-Aksaa u Al-Qudsu, dok Miradž označava uzdignuće Muhammeda, a.s. od Mesdžidul-Aksaa do najvišeg neba, odnosno do Sidretul-muntehaa.

 • Ova mubarek noć tradicionalno se obilježava u džematima Islamske zajednice prigodnim ibadetima i programima u kojima se evocira sjećanje na ovaj izuzetan duhovni događaj i podsjećaju vjernici i vjernice na važnost iskrenog vjerovanja u nadosjetilne istine vjere o kojima nedvosmisleno govore izvori islama. (Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,