Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Muškarac koji je u vozu u Njemačkoj nožem ranio ljude osuđen na 14 godina zatvora

Preuzmite sliku

Muškarac koji je u novembru prošle godine nožem napao putnike u brzom vozu u Njemačkoj osuđen je na 14 godina zatvora, javlja Deutsche Welle. Tom prilikom je teže ranjeno troje ljudi.

Sud u Minhenu utvrdio je da je 28-godišnji Abdalrahman A. kriv uprkos tvrdnjama da je u tom periodu bio mentalno bolestan i imao šizofreniju. Proglašen je krivim za pokušaj ubistva i nanošenje tjelesnih ozljeda opasnih po život.

Sudija Jochen Boesl odbacio je odbranu ona osnovu mentalne bolesti na temelju sedam vještačenja i identificirao da se Abdalrahman vodio “džihadističkim motivima” kada je počinio ovo krivično djelo.

Sudija Boesl je rekao da je optuženik često slušao radijske programe “s islamističkim sadržajem” i da je od maja 2021. godine počeo razmišljati o sudjelovanju u džihadu, odnosno oružanoj borbi.

– Ti stavovi su ga naveli na ovaj čin. Htio je ubiti putnike koji nisu muslimani jer su po njegovom mišljenju bili nevjernici i stoga nisu imali pravo na život – rekao je sudija u svom izlaganju prije donošenja presude.

U novembru 2021. godine, Abdalrahman A. putovao je vozom Intercity Express (ICE) iz Passaua u Nirnbergu kada je nožem napao četiri druga putnika.

Troje njih završilo je s teškim ozljedama. Kod 28-godišnjaka je pronađen sklopivi nož s oštricom od osam centimetara.

Prema medijskim izvještajima, u vozu je bilo više od 200 ljudi, a nekoliko ih je uskočilo kako bi spriječilo napadača da ozlijedi druge ljude.

U vrijeme napada istražitelji su sumnjali u teroristički motiv napada i rekli su da se čini da napadač pati od psihijatrijskih problema.

Okrivljeni je najprije odveden na psihijatrijski odjel bolnice, no nakon dva mjeseca određen mu je pritvor u kojem je ostao do danas.

Tokom dvomjesečnog suđenja, savezno tužilaštvo insistiralo je na islamističkom motivu za ovaj zločin i zatražilo doživotnu kaznu za pokušaj ubistva i nanošenje teških tjelesnih ozlijeda.

Prema njemačkoj obavještajnoj službi, Abdalrahman A. je posjećivao selefijsku džamiju i napadom je pokušao pridonijeti džihadu ubijanjem onih koji nisu muslimani.

Odbrana je tvrdila da je napad posljedica zablude izazvane paranoidnom šizofrenijom te je tražila smještaj optuženika u psihijatrijsku ustanovu. Više svjedoka, uključujući i zatvorskog psihijatra, izjavilo je da je okrivljenik bio u šizofrenom stanju.

Abdalrahman A., porijeklom Palestinac, živi u Njemačkoj od 2014. godine kao izbjeglica. Stigao je iz ratom razorene Sirije. On je živio u Passauu i nedavno je izgubio posao, rekla je policija.

Islamistički ekstremisti počinili su nekoliko nasilnih napada u Njemačkoj u proteklih nekoliko godina, a najsmrtonosniji je bio divljanje kamionom na božićnom sajmu u Berlinu u decembru 2016. godine, kada je ubijeno 12 ljudi.

Nedavno je sirijski džihadista osuđen na doživotni zatvor jer je u maju 2021. godine nasmrt izbo jednog Nijemca i teško ranio njegovog partnera u homofobnom napadu u gradu Dresdenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , , ,