Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Municija korištena u napadu na Charlie Hebdo proizvedena u BiH 1986. godine

Preuzmite sliku

Čahure pronađene na mjestu napada u Parizu imaju oznake fabrike Igman iz Konjica, rekao zamjenik ministra odbrane BiH.

 • B6wtKZNIIAEn88f
 • Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Živko Marjanac potvrdio je da čahure koje su pronađene nakon napada na redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo u Parizu imaju oznake “IK”, što je skraćenica za “Fabrika municije ‘Igman’ iz Konjica”, te da je ta municija proizvedena 1986. godine.

  Marjanac je rekao da se ta municija nalazi u skladištima Oružanih snaga BiH, ali i skoro u svakom drugom domaćinstvu.

  Dodao je i kako “ne može reći da je Ministarstvo odbrane BiH odgovorno za sva dešavanja van BiH, već policijske strukture, prije svega Granična policija, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i ostali koji kontrolišu granicu, navodeći da Ministarstvo ne može da spriječi izlazak municije iz BiH.

  Marjanac je podsjetio da je Fabrika Igman iz Konjica bila u sastavu JNA i da je municijom snabdijevala garnizone od Slovenije do Makedonije, kao i da je izvoznik i u SAD i sve zemlje Evrope.

  Pitanje je odakle je ta municija“, rekao je Marjanac novinarima u Banjoj Luci.

  Popis naoružanja još traje – Marjanac je podsjetio i kako popis naoružanja u BiH još traje i da bi taj proces uskoro trebalo da bude završen.

  U napadu na redakciju lista Charlie Hebdo u Parizu, koji se dogodio 7. januara, ubijeno je 12 osoba, dok je u akcijama koje su uslijedile nakon toga život izgubilo još pet Francuza.

  Osumnjičeni za napad, braća Said i Cherif Kouachi, ubijeni su dva dana kasnije u akciji francuske policije.

  Bh. mediji ranije su pisali kako je u napadu na redakciju satiričnog lista korištena municija koja potiče iz BiH.

  Prenesena je fotografija čahure iz BiH, na kojoj je utisnuta oznaka “IK 86” što prema svjetskom šifrarniku za municiju ukazuje da je proizvedena 1986. godine u Fabrici Igman iz Konjica.

  Turska odbacuje povezanost – Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini odbacila je navode objavljene u nekim od bh. medija, prema kojima oružje i municija koje neke turske firme kupuju u Federaciji BiH bivaju dostavljeni terorističkim grupama.

  Poznat je jasan i odlučan stav Turske u borbi protiv terorizma. Nijedna teroristička, niti njoj bliska organizacija nema podršku Vlade Turske. Naša zemlja je na krajnje nedvosmislen način reagirala i na mučni teoristički napad u Parizu, 7. januara ove godine“, saopćeno je iz Turske ambasade u Sarajevu.

  U okviru bliskih odnosa koje imaju Turska i BiH, navode, postoji i dugogodišnja saradnja na polju namjenske industrije i s vremena na vrijeme se u Tursku uvoze proizvodi iz Bosne i Hercegovine.

  Međutim, kako je saopćeno, uvezeni proizvodi se nipošto ne koriste na način koji je opisan u neosnovanim vijestima. (Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje