Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Moskva i Kijev “na pola puta” u pregovorima o demilitarizaciji Ukrajine

Preuzmite sliku

Moskva i Kijev su “na pola puta” u postizanju dogovora o pitanju demilitarizacije Ukrajine, a njihova stajališta najviše su usklađena oko neutralnosti Ukrajine i odustajanja od pridruživanja NATO-u, rekao je u petak ruski pregovarač Vladimir Medinski, a prenosi agencija Interfax.

Ruski pregovarač rekao je da je problem ukrajinske neutralnosti nešto oko čega su se gotovo posve složili u mirovnim pregovorima. Istaknuo je da se pregovori nastavljaju, uključujući nesuglasice oko sigurnosnih garancija da se Ukrajina neće priključiti se NATO-u.

Što se tiče “demilitarizacije Ukrajine”, pregovarač je rekao da su na pola puta, citirala ga je ruska državna agencija TASS.

Novinska agencija Interfax citirala je Medinskog koji je rekao da pregovarački timovi, koji pokušavaju dogovoriti okončanje neprijateljstava u Ukrajini, raspravljali o nijansama sigurnosnih jamstava ako Ukrajina više ne bude pokušavala pristupiti zapadnom vojnom savezu.

Odbio je otkriti druge detalje razgovora.

Rusija je 24. februara poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u nastojanju da oslabi vojne sposobnosti svog južnog susjeda i ukloni ljude koje smatra opasnim nacionalistima. Ukrajinske snage pružaju snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,