Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Moldavija zabranila simbole ‘Z’ i ‘V’, Rusija reagovala: ‘Budite pažljivi, ne možete platiti plin’

Preuzmite sliku

Predsjednica Sandu je odluku o zabrani spomenutih simbola obrazložila riječima da pridonose podijeljenosti u zemlji te da je njima mjesto na “smetlištu historije”

Ruski čelnici oštro su reagovali na zabranu proruskih ratnih oznaka u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji, javlja u srijedu dpa.

Početkom sedmice Kišinjev je zabranio simbole “Z” i  “V” koji predstavljaju potporu ruskim trupama koje ratuju u Ukrajini te također lentu Svetog Jurja, oznaku pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali proruskih separatista u Ukrajini.

Ruski zastupnik Aleksej Puškov zaprijetio je predsjednici Maji Sandu da će njezina zemlja završiti na “smetlištu historije”.

“Trebala bi biti malo pažljivija kada su u pitanju Rusija i njeni simboli, posebice imajući u vidu da Kišinjev ne može platiti ruski plin”, rekao je Puškov.

Moldavija je uvelike ovisna o ruskom plinu.

Sandu je odluku o zabrani spomenutih simbola obrazložila riječima da pridonose podijeljenosti u zemlji te da je njima mjesto na “smetlištu historije”.

Moldavija, smještena između Ukrajine i Rumunjske, traži članstvo u EU, ali je 9. marta objavila da ne želi članstvo u NATO savezu, navodeći da je načelo neutralnosti sadržano u ustavu zemlje.

Kišnijev je Ukrajini uputio humanitarnu pomoć, ali se suzdržao od slanja vojne opreme i naoružanja. S obzirom na neutralni status zemlje, Moldavija se nije pridružila sankcijama Zapada protiv Rusije. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje