Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

MMF spreman mobilisati kreditni kapacitet od 1.000 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopćio da je već sada izgledno da će u 2020. godini biti smanjena globalna proizvodnja zbog naglog usporavanja ekonomskih aktivnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

MMF je također naveo da su spremni mobilisati svoj kreditni kapacitet od 1.000 milijardi dolara da bi pomogli zemljama članicama u borbi protiv pandemije koronavirusa.

U saopćenju se još dodaje kako se svijet suočava sa neviđenom situacijom u momentima dok se globalna pandemija pretvara u ekonomsku i finansijsku krizu.

Napominje se da su zemlje članice MMF-a već poduzele brojne korake za spašavanje života građana i ekonomskih aktivnosti.

‘Ali potrebno je uraditi još dosta toga. Prioritet bi svakako trebao biti pružanje finansijske podrške ugroženim domaćinstvima i kompanijama u cilju jačanja ekonomskog oporavka u 2021. godini’, rečeno je iz MMF-a.

Na kraju se još ističe značaj provođenja “snažnih i koordiniranih politika“ s ciljem efikasnog rješavanja globalne krize izazvane koronavirusom.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins“, u 176 zemalja zabilježeni su slučajevi zaraze koronavirusom, koji se prvi put pojavio i kineskom gradu Wuhanu.

Broj zaraženih u svijetu premašio je brojku od 550.000, dok se broj umrlih od virusa popeo na 25.000.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,