Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mjere zbog koronavirusa: Papa održao misu preko video-linka

Preuzmite sliku

Franjo se na početku našalio rekavši da je ‘pomalo čudan’ Angelus s papom koji je ‘u svojoj biblioteci kao u kavezu’.

Papa Franjo, koji je nedjeljnu molitvu Angelus prvi put predvodio putem video-prenosa iz svoje privatne biblioteke, izrazio je bliskost s bolesnicima od koronavirusa i osobljem koje ih njeguje.

Franjo se na početku našalio rekavši da je ‘pomalo čudan’ Angelus s Papom koji je ‘u svojoj biblioteci kao u kavezu’.

‘Ali, vidim vas, blizak sam vam’, dodao je, nakon čega je na samom kraju pozdravio okupljene na Trgu svetog Petra s prozora Apostolske palate.

Papa je nakon molitve Anđeoskog pozdrava posebno spomenuo žrtve koronavirusa u svijetu, prenosi Hina.

‘U molitvi sam blizu svima koji trpe zbog sadašnje epidemije koronavirusa i svima koji o njima brinu’, istakao je papa koji je i sam prehlađen već desetak dana.

Bio je to prvi put nakon audijencije u srijedu, 26. februara, da je izašao iz svoje rezidencije u Domu svete Marte, nedaleko od Bazilike svetog Petra.

‘Pridružujem se braći biskupima u pozivu vjernicima da ovo teško razdoblje žive snagom vjere, čvrstom nadom i žarkom ljubavi. Neka nam ovo vrijeme korizme pomogne da ovom času iskušenja damo evanđeoski smisao.’

To je prvi put da je papa Franjo nedjeljnu molitvu služio putem video-prenosa, a ne sa svog prozora, zbog vladine mjere radi sprječavanja širenja koronavirusa.

Papa je pritom pozvao vjernike da zajedno s njim mole za ‘sirijski narod, a posebno za stanovnike na sjeverozapadu zemlje koji moraju bježati’.

‘Ponavljam svoju veliku zabrinutost za neljudske uslove u kojima su ti bespomoćni ljudi među kojima je puno djece čiji je život u opasnosti. Ne smijemo skretati pogled s te humanitarne krize’, upozorio je papa ozbiljnim tonom, pozdravljajući udruženja za pomoć Sirijcima.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,