Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mislili su da pričaju sa Kličkom, radilo se o vrhunskoj prevari

Preuzmite sliku

Deepfakes koriste oblik umjetne inteligencije koji se zove duboko učenje kako bi se stvorile slike lažnih događaja ili za stvaranje animacija političara koji drže lažne govore.

Gradonačelnici nekoliko evropskih gradova održali su sastanke putem video-veze s osobom za koju su mislili da je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, da bi se uspostavilo da se radilo o prevari.

Jedna od njih je i gradonačelnica Berlina Franziska Giffey koja je jučer održala razgovor s osobom za koju je mislila da je Kličko. ”Nije bilo nikakvih znakova koji bi upućivali na to da se ne radi o stvarnoj osobi – piše u saopćenju.

Tek nakon 15 minuta razgovora gradonačelnica je postala sumnjičava nakon što je navodni ”Kličko” počeo pričati o tome kako ukrajinske izbjeglice pokušavaju prevariti njemački sistem socijalne skrbi. Za vrijeme kratke pauze, gradonačelnica je kontaktirala ukrajinskog veleposlanika u Njemačkoj koji joj je potvrdio da osoba na sastanku nije pravi Kličko.

”Izgleda da se radilo o deepfakeu’‘ piše u priopćenju. Deepfakes koriste oblik umjetne inteligencije koji se zove duboko učenje kako bi se stvorile slike lažnih događaja ili za stvaranje animacija političara koji drže lažne govore.

”Nažalost, realnost je da se rat vodi svim vrstama sredstava, uključujući i internet, da bi se digitalnim sredstvima potkopalo povjerenje i diskreditirali partneri i saveznici Ukrajine” kazala je Griffey.

Ured gradonačelnika Madrida također je podnio prijavu policiji zbog nekoga ko se lažno predstavlja kao Kličko u videopozivu s Joséom Luisom Martínezom-Almeidom.

Prema riječima njegovog glasnogovornika Daniela Bardavía Colebrooka, gradonačelnik je ubrzo nakon početka razgovora postao sumnjičav i prekinuo razgovor. Gradonačelnik Beča Michael Ludwig objavio je u srijedu na Twitteru da je video pozivom razgovarao s Kličkom, bivšim boksačem teške kategorije.

Twitt je obrisan u subotu. Ubrzo nakon toga, službeni račun austrijske prijestolnice objavio je izjavu da se činilo da je Ludwig bio žrtva “ozbiljnog slučaja kibernetičkog kriminala”. (Bljesak info)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,