Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Milioni Rusa koriste VPN servise da dođu do informacija

Preuzmite sliku

Ruski građani sve više koriste virtuelne privatne mreže (VPN) kako bi zaobišli izvještaje medija koje kontrolira država i došli do informacija o invaziji na susjednu Ukrajinu.

Kako piše Washington Post, stotine hiljada Rusa skinulo je VPN, koji se koristi da se sakrije identitet i lokacija, dan nakon što su Rusi pokrenuli obračun sa medijima koji ne izvještavaju u skladu sa politikom države.

Milioni Rusa sada imaju pristup informacijama izvan zemlje uz pomoć VPN-a, što bi mogao biti problem za vladu ruskog predsjednika Vladimira Putina dok se invazija približava trećem mjesecu.

Ruske vlasti uvele su restrikcije na više od 1.000 web stranica, uključujući Facebook, Instagram i BBC, pokazuju istraživanja.

“Nismo znali šta se dešava oko nas”, kaže čovjek pod imenom Konstantin s kojim je Washington Post razgovarao.

“Mnogi ljudi u Rusiji jednostavno gledaju televiziju i vjeruju čime god ih vlada hrani. Želio sam da otkrijem šta se stvarno dešava.”

Plaćanje VPN-a

U Rusiji je dnevno preuzimanje deset najpopularnijih VPN servisa poraslo sa 15.000 prije rata na 475.000 u martu, i nastavilo je trend sa gotovo 300.000 dnevnih preuzimanja ove sedmice, podaci su do kojih je došla analitička firma Apptopia za Washington Post.

Zbog sankcija, plaćanje VPN-a je postalo komplicirano jer kreditne kartice iz Rusije više ne vrijede u inostranstvu.

Ruski zvaničnici pokušavaju da suzbiju korištenje VPN-a. Aleksander Khinshtein, koji vodi komitet o informacionoj politici u ruskoj državnoj Dumi, rekao je nedavno da je više od 20 VPN servisa blokirano od sredine marta.

“Blokiranje VPN servisa nije lagan zadatak, ali se izvršava”, rekao je ranije, prenosi The Moscow Times. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,