Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Migrantima dosadilo čekati na brodu pa skočili u more i zaplivali prema Italiji

Preuzmite sliku

Očajni migranti koji već dvije sedmice na spasilačkom brodu kod obale Italije čekaju dozvolu za pristajanje skočili su u more i zaplivali prema obali, javlja Sky News, koji je objavio i snimak incidenta

Sky News navodi kako su četiri migranta navukla prsluke za spašavanje i skočila u more u očajničkom pokušaju da se domognu italijanskog tla. Za njima su odmah skočila dva člana posade spasilačkog broda te su ih vratili na brod, prenosi Index.

“Ekstremna humanitarna hitna situacija”

Incident se dogodio nakon što je skupina Otvorene ruke, koja kontroliše spasilački brod, upozorila na “ekstremnu humanitarnu hitnu situaciju”.

Naime, na brodu se nalazi 107 migranata koji su spašeni nedaleko od Libije prije dvije sedmice. Brod je usidren kod italijanskog otoka Lampeduse te već sedmicama neuspješno pokušava dobiti dozvolu za pristanak.

Italijanski antiimigrantski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini odbio je brodu dati dozvolu za pristajanje, ali jučer je dozvolio maloljetnicima s broda da se iskrcaju na Lampedusu, i to po naredbi italijanskog premijera.

Španski premijer Pedro Sanchez ponudio je brodu da pristane u luku Algeciras na jugu Španije. Odluku je donio nakon što su objavljene informacije o dramatičnom stanju na brodu, na kojem su samo dva WC-a, a došlo je i do nasilja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,