Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Meteorolozi u Njemačkoj upozorili na moguć crveni ili krvavi snijeg

Preuzmite sliku

Meteorolozi u Njemačkoj upozorili su da je za vikend u toj zemlji moguć crveni ili krvavi snijeg, neobičan meteorološki fenomen koji izazivaju ekstremne vremenske prilike.

Susrešće se hladan vazduh koji dolazi iz Skandinavije na sjever Njemačke i donosi snijeg i oluje, a meteorolozi predviđaju i do 40 centimetara snijega, kao i topao vazduh iz Sahare na jugu te zemlje koji donosi temperature od 16 stepeni.

Vazduh iz Sahare sa sobom nosi čestice pijeska koje će obojiti snijeg u crveno, prenosi SNA njuz.

Andreas Fridrih iz Njemačkog meteorološkog servisa objasnio je za njemačke medije da se pojava crvenog snijega događa kada se čestice pijeska i višim slojevima atmosfere pomiješaju sa kristalima snijega koji padaju na zemlju – potom se zajedno talože i tako oboje snijeg u crveno.

Stručnjaci, međutim, navode da nije samo pijesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snježne alge, koji tokom topljenja mogu da promijene boju snijega.

Na sajtu Njemačkog meteorološkog servisa objašnjava se da krvavi snijeg najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog pijeska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok češće u barama koje ostaju poslije topljenja snijega ili kiše.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,