Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Meteorolozi Accu Weathera objavili kakva nas čeka jesen: ‘Ovo bi mogla biti najgora suša u deseljećima…’

Preuzmite sliku

Meteorolozi AccuWeathera upravo su objavili dugotrajnu prognozu za jesen. Tvrde da prijelaz s ljeta na jesen možda neće biti primjetan mnogim Evropljanima, s toplim, gotovo suhim uslovima

Veći dio Evrope ovoga se ljeta borio s rekordnim vrućinama, sušom bez presedana i divljim požarima koji su utjecali na sve aspekte života. 

Meteorolozi AccuWeathera upravo su objavili dugotrajnu prognozu za jesen. Tvrde da prijelaz s ljeta na jesen možda neće biti primjetan mnogim Evropljanima, s toplim, gotovo suhim uvjetima kroz barem dio sezone. 

Zapadna Evropa pretrpjela je jedan od najintenzivnijih lipanjskih toplotnih valova dosad, a vrućina se dodatno pojačala kako je stizao juli. U srcu ljeta od Portugala do Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva zabilježene su rekordne temperature, piše AccuWeather.

Uslovi topliji od normalnih

Tyler Roys, viši meteorolog koji godinama prognozira vrijeme širom Evrope, očekuje da će topliji uvjeti od normalnih i dalje biti trend širom zapadne i centralne Evrope tokom velikog dijela jesenskih mjeseci.

– Općenito, sezona će biti topla i bit će to spor prijelaz prema normalnim temperaturama – rekao je Roys.

Očekuje se da će se dominantno područje visokog pritiska, koje je dovelo do ekstremnih toplinskih valova ovog ljeta, zadržati tokom barem prvog dijela jeseni. To znači da će temperature biti u prosjeku 1-2 Celzijeva stepena iznad normalnih nivoa u većem dijelu zapadne i srednje Evrope.

London, koji je 19. jula zabilježio povijesnu rekordnu temperaturu od 40 Celzijevih stepeni, u septembru obično ima temperature od 16 do 21 stepen. Kako jesen odmiče, temperature tokom novembru u glavnom gradu Engleske u prosjeku padaju na oko 10 stepeni.

Dalje prema jugu, u Parizu se temperature obično kreću od 21 do 23 stepena prije nego što drastično padnu tokom oktobra i novembra. Madrid obično jesen započinje s oko 27 stepena, prije nego što maksimalne temperature padnu na 10-15 stepeni u drugom dijelu jeseni.

Roys kaže da će ova, ali i mnoga druga mjesta u Evropi temperature u granicama normale doseći tek u novembru.

Podaci koje je Evropski opservatorij za sušu objavio u julu pokazuju da se više od 60% kontinenta suočilo s uslovima suše. Suša je uticala na sve, od proizvodnje energije do poljoprivrede, riječnog prijevoza, prijevoza robe i korištenja vode. Razarajuće niske nivoe vode pogodile su neke od najvitalnijih rijeka u Evropi, uključujući rijeke Po, Temzu i Rajnu, između ostalih.

Meteorolozi navode da bi suša mogla imati veliku ulogu na jesen. Podaci koje je Evropski opservatorij za sušu objavio u julu pokazuju da se više od 60 posto kontinenta suočilo s uslovima suše. Suša je uticala na sve, od proizvodnje energije do poljoprivrede, riječnog prijevoza, prijevoza robe i korištenja vode

Ekstremna suša i opasnost od šumskih požara

Meteorolozi AccuWeathera kažu da izgledi za raširene oborine koje bi spriječile sušu u regijama koje su njom najviše pogođene nisu obećavajući. Vrijeme će biti suše od uobičajenog u zoni od Pirenejskog poluotoka do Francuske, Italije, pa čak i na sjeveru do južnih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva, kažu prognostičari.

– Ovo bi mogla biti najgora suša za južnu Englesku, Francusku i Njemačku u desetljećima – rekao je Roys.

U petak 12. augusta britanska vlada proglasila je službenu sušu u dijelovima Engleske nakon sedmica vrućine. Roys je primijetio da su ta područja Engleske pretrpjela najsušniji juli ikada, a podaci datiraju iz 1935.

Dugotrajna suša nastavit će stvarati probleme u opskrbi hranom i vodom, kao i s prijevozom robe diljem Evrope zbog izuzetno niskih vodostaja rijeka. Poljoprivreda će također pretrpjeti težak udarac.

Usred najgore suše u 70 godina sliv rijeke Po u Italiji mogao bi se “pretvoriti u pustinju”, a očekuje se da će se suša nastaviti ove jeseni, prema Roysu. I šumski požari već su mjesecima problem na ovom području, a meteorolozi očekuju da će kontinuirana suša u septembru i oktobru produžiti ovu opasnost.

Sezona šumskih požara, koja obično jenjava u septembru i početkom oktobra na jugu, vjerovatno će se nastaviti i tokom jeseni, objasnio je viši meteorolog Alan Reppert.

Područja koja će biti pošteđena povećanog rizika od požara bit će malo na cijelom kontinentu, naročito u ranu jesen, ali, kako je istaknula meteorologinja Alyssa Smithmyer, postoji jedna regija koja bi mogla imati manji rizik od šumskih požara.

– U baltičkim zemljama palo je više oborina u proteklih nekoliko mjeseci nego u većem dijelu ostatka Evrope. Što se tiče šumskih požara, u poređenju s ostatkom kontinenta, to je područje puno sigurnije – rekla je Smithmyer.

Oluje krajem jeseni na sjeveru

Prognostičari kažu da će trebati vremena da se oluje prošire sjevernim dijelom Evrope kao rezultat snažnog područja visokog pritiska za koje se očekuje da će se zadržati ​​tokom prvog dijela sezone.

Dok bi područja Londona i Oxforda u Engleskoj mogla ostati suša, u drugom dijelu jeseni u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva moguće su učestalije oluje, kao i u dijelovima Irske i Norveške. Ta će područja biti pogođena češćim kišama, a temperature bi mogle pasti na razinu nižu od prosjeka.

– Svi hladni udari tokom druge polovice jeseni bit će više na sjeveru, gdje će oluje biti češće u kasnoj sezoni – rekao je Roys, dodajući da bi se do kraja novembra olujni, hladni uzorak mogao proširiti na Englesku i Baltik.

Na jugoistoku Europe najrazličitiji vremenski uslovi

Očekuje se da će se neki od najrazličitijih vremenskih uslova jesenske sezone događati nad jugoistočnim dijelovima kontinenta, uključujući Grčku i ostatak Balkana. Roys očekuje da će u ranom dijelu jeseni biti nekoliko toplinskih valova prije nego što dođu promjene u vremenskom obrascu.

– Ova bi područja mogla zabilježiti porast padalina do druge polovice sezone – rekao je Roys.

– Ako se nastavi iznadprosječno toplo vrijeme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati šanse da se kasnije tijekom sezone formira medicane“, kaže Roys.

Izraz “medicane” kombinacija je riječi “Mediteran” i “hurricane” i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Medicane može proizvesti jake vjetrove i jaku kišu.

– Ovaj scenarij, bude li se odvijao, mogao bi biti jedina nada ovog dijela Evrope za bilo kakvo olakšanje od uporne suhoće. Ako se ovaj scenarij ne odvije, suša u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu potrajat će do dugo u jesen – zaključio je Roys.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,