Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Merkel: Uvjerena sam da je budućnost zapadnog Balkana u ujedinjenoj Evropi

Preuzmite sliku

Uvjerena sam da je budućnost zapadnog Balkana u stvarno ujedinjenoj Evropi, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel povodom predstojećeg virtuelnog Samita Berlinskog procesa, zakazanog za ponedeljak, a čiji je domaćin Njemačka, javlja Al Jazeera Balkans.

Merkel je u videoporuci istakla da je raduje, iako će to biti samo virtuelni sastanak, što će moći nastaviti rad sa šefovima država i vlada zemalja zapadnog Balkana, koji je pokrenut 2014. u okviru Berlinskog procesa na inicijativu Njemačke, prenosi Tanjug.

Istakla je da je od uspostavljanja Berlinskog procesa, koji ima za cilj pružanje konkretnog doprinosa stabilnosti u regionu i mirnom dijalogu, postignuto dosta.

“Zapadni Balkan je neposredni susjed EU-a. To je dio Evrope, u kojem rane rata još nisu zacijeljene, a i u Njemačkoj živi veliki broj građana porijeklom sa tog prostora. Meni je jasno da države EU-a moraju imati interes za mirnim razvojem na zapadnom Balkanu. Imamo odgovornost da se i praktično založimo za razvoj u tom dijelu Evrope”, naglasila je Merkel.

Kazala je da je Berlinski proces ostvario već neke uspjehe, a s tim u vezi je posebno izdvojila nedavno osnovani Omladinski forum. Naglasila je da je sada konačno moguće ono što se dugo smatralo nemogućim, a to je razmjena učenika raznih vjera i etničke pripadnosti.

“To je praktičan doprinos miru – podvukla je Merkel, dodajući da tome doprinosi i međusobno priznavanje diploma, saradnja u nauci, kao i napredak u infrastrukturnim projektima, što je okaraktetisala koracima koji vode ka pojačanju prekogranične razmjene između građana regiona i prevazilaženju predrasuda. Sve to zemlje zapadnog Balkana vodi naprijed ka zajedničkom cilju ispunjavanju uslova za članstvo u EU. Uvjerena sam da će, prije ili kasnije, njihova budućnost stvarno biti u ujedinjenoj Evropi”,  naglasila je ona.

Istakla je da još ima mnogo izazova na zapadnom Balkanu, da nepovjerenje i nacionalizmi nisu nestali, a bilateralni sporovi mogu u svakom trenutku da se rasplamsaju, zbog čega je neophodno pomirenje. To, kaže, znači savladavanje prošlosti i činjenje svega što je moguće da buduće generacije žive u miru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,