Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

Merkel: Njemačkoj je potrebna hrabrost u suočavanju s izazovima nove decenije

Kancelarka Angela Merkel poručila je Nijemcima u utorak da bi trebali biti hrabri i samouvjereni dok njihova zemlja ulazi u 2020. godinu, rekavši da su svježe ideje i inspiracija potrebni za suočavanje s izazovima nove decenije.

“Dvadesete mogu biti dobre godine. Iznenadimo ponovo sami sebe onim što možemo učiniti”, izjavila je u redovnom novogodišnjem obraćanju Merkel, koja obavlja kancelarsku dužnost 14 godina.

“Da bismo učinili to, potrebna nam je više nego ikada hrabrost da ponovo promislimo, da napustimo dobro poznate puteve, spremnost da pokušamo nove stvari i odlučnost da djelujemo brže, u uvjerenju da neuobičajeni metodi mogu uspjeti – i moraju uspjeti – ukoliko generacija današnjih mladih ljudi i njihovih potomaka bude u stanju da živi dobar život na ovoj Zemlji”, izjavila je ona.

Merkel je istaknula potrebu zaustavljanja klimatskih promjena i naglasila da u 65. godini života ona neće osjetiti najdramatičnije posljedice zagrijavanja planete ukoliko svijet uspije da djeluje brzo.

“Zagrijavanje naš Zemlje je realno. Ono je prijeteće. Rizik izazvan globalnim zagrijavanjem stvorio je čovjek. Zato moramo učiniti sve što je u našim ljudskim mogućnostima da se suočimo s tim izazovom čovječanstvu. To je još moguće”, kazala je njemačka kancelarka, prenosi dpa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje