Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Merkel: Njemačka donira 30 miliona vakcina siromašnim državama

Preuzmite sliku

Njemačka će do kraja godine donirati 30 miliona doza vakcina protiv korona virusa, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je dodala i da je Njemačka opredijelila još 100 miliona eura međunarodnoj COVAX inicijativi za nabavku vakcina protiv korona virusa.

“Rekli smo da ćemo – naravno pod pretpostavkom da će vakcine koje smo naručili zaista stići – dati 30 miliona doza do kraja godine siromašnijim državama, i po mogućnosti i državama u razvoju“, rekla je Merkel novinarima u Berlinu na kraj globalnog zdravstvenog samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20).

Kancelarka je pozvala druge zemlje EU da slijede primer Njemačke u doniranju preostalih vakcina zemljama koje nemaju sopstvene zalihe.

“Želimo da ojačamo ulogu Svjetske zdravstvene organizacije”, rekla je ona, dodajući da će narednih dana biti održan sastanak svjetskih lidera po ovom pitanju.

  • Britanski premijer Boris Johnson je na samitu pozvao na prekid nejedinstvenog pristupa suzbijanju pandemije COVID-19 i rekao da bi svijet trebao da se odupre iskušenjima nacionalizma kako bi se zaštitio od sličnih prijetnji u budućnosti.

    Johnson je povukao paralelu između pandemije korona virusa i kuge koja se pominje na početku antičkog Homerovog epa “Ilijada”.

    “Skoro 2.800 godina kasnije, svijet je razjedinjen… I mislim da je sada trenutak da se okupimo i pobijedimo pandemiju i spriječimo drugu”, rekao je u govoru na Samitu G20.

    On je poručio da je sada je vrijeme “da se odmaknemo od iskušenja kompetitivnog nacionalizma” i da se umjesto toga “ponovo potvrdi moć, dužnost i potreba da države sarađuju, gradeći kolektivnu odbranu od zajedničkog neprijatelja – bolesti”. (RSE)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje