Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Merkel iskoristila nauku da jednostavno objasni kompleksnost situacije

Preuzmite sliku

Njemačka kancelarka Angela Merkel je održala press konferenciju u četvrtak o stanju krize sa pandemijom koronavirusa u toj državi.

Na pitanje novinara kakve su prognoze po pitanju ublažavanja resitriktivnih mjera, Merkel je uspješno objasnila brzinu prijenosa zaraze i šta to znači za zdravstveni sistem Njemačke.

Mediji su pohvalili Merkelino objašnjenje u kojem je pokušala jednostavno predočiti kompleksnu situaciju. Njemačka kancelarka je pokazala razumijevanje teme, što nije iznenađujuće s obzirom da ima doktorat iz kvantne hemije.

‘Krivulja novozaraženih se poravnava. To se mora desiti da nam se ne optereti zdravstveni sistem. Napravili smo modele praćenja. Trenutno imamo faktor reprodukcije 1, što znači da jedna osoba zarazi još jednu’ – kazala je Merkel.

Ona je upozorila da ako se faktor reprodukcije popne na 1,1 to bi značilo da bi zdravstveni sistem Njemačke doživio preveliku opterećenost do oktobra.

‘Ako bi se faktor reprodukcije popeo na 1,2 to bi značilo da bi svaki zaraženi prenio infekciju na 20 posto više ljudi. Znači da jedna osoba u grupi od pet zarazi dvije. U tom slučaju bi naš zdravstvni sistem bio opterećen do jula. Ako bi se brojka popela na 1,3, dosegli bi opterećenje zdravstvenog sistema do juna. Tu možete vidjeti koliko je mala margina’ – kazala je ona.

Merkel je naglasila da oni prate napredak bolesti i da će jedino s povećanjem kapaciteta zaštite moći doći do smanjenja restriktivnih mjera.

‘Ali se opet nalazimo na tankom ledu, kao što je rekao Tschentscher (gradonačelnik Hamburga), situacija je veoma krhka, odnosno situacija je takva da nam oprez mora biti na prvom mjestu i ne smijemo imati previše samopouzdanja’ – kazala je njemačka kancelarka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje