Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Medvedev: Poraz Rusije mogao bi dovesti do nuklearnog rata

Preuzmite sliku

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Rusije, te zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti, upozorio je u četvrtak na nuklearni rat u slučaju poraza Rusije u ratu protiv Ukrajine, prenosi Anadolija.

Komentarišući predstojeći sastanak zapadnih i ukrajinskih zvaničnika u vojnoj bazi Rammstein u Njemačkoj, Medvedev je na Telegramu objavio kako očekuje da će se na njemu razgovarati o novim isporukama teškog naoružanja i udarnim sistemima.

Dodao je da niko nije razmišljao o izvođenju “elementarnog zaključka da poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu može izazvati izbijanje nuklearnog rata”.

“Nuklearne sile nisu izgubile velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina. I to bi svima trebalo biti očigledno”, rekao je Medvedev.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u decembru prošle godine da ruska vojna doktrina dozvoljava samo odbrambenu upotrebu nuklearnog oružja, kao odgovor na vanjski napad.

Ranije je Medvedev, poznat po glasnim i ratobornim javnim istupima, izjavio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje radi odbrane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje