Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Međunarodna agencija Evropi: Odmah se pripremite da vam Rusija skroz isključi plin

Preuzmite sliku

Evropa se mora odmah pripremiti na to da Rusija obustavi sav izvoz plina ove zime, rekao je šef Međunarodne agencije za energiju. Pozvao je vlade da porade na smanjenju potražnje za plinom i ostave nuklearne elektrane u funkciji. 

Fatih Birol, predsjednik Međunarodne agencije za energiju, rekao je da bi ruske redukcije isporuka plina, koje Kremlj objašnjava “radovima na održavanju”, mogle biti početak sveobuhvatnijih prekida isporuka kojima je cilj spriječiti punjenje skladišta uoči zime. Rusija na taj način, tvrdi Birol, želi zadržati moć pritiska na Evropu, koja podržava Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije.

“Evropa bi morala biti spremna za slučaj da Rusija potpuno obustavi isporuke plina”, rekao je u razgovoru za Financial Times pa dodao: “Što smo bliži zimi, to više razumijemo namjere Rusije.”

“Rusi žele dodatni pritisak na EU u zimskim mjesecima”

“Vjerujem da su nedavna smanjenja isporuka usmjerena protiv namjere Europe da popuni skladišta uoči zime i tako omogući Rusima dodatni pritisak na EU u zimskim mjesecima”, rekao je Birol.

Zemlje članice EU, naime, pokušavaju popuniti skladišta plina. Njemačka se nada da će doseći popunjenost od 90% do novembra. Njemačka skladišta su trenutno na 50% popunjenosti.

Kako se EU rješava ovisnosti o ruskom plinu?

Evropske države također rade na smanjenju ovisnosti o ruskom plinu i to osiguravanjem isporuka plina iz drugih zemalja, uključujući SAD, ali i ubrzanjem prelaska na obnovljive izvore energije. Međutim, evropski dužnosnici priznaju da će utrka za smanjenjem ovisnosti o ruskom plinu značiti veću potrošnju ugljena i nastavak korištenja nuklearnih elektrana. 

Birol kaže da mjere koje poduzimaju europske vlade kako bi smanjile potražnju za energijom “vjerovatno nisu dovoljne” te poziva zemlje da rade na očuvanju svojih zaliha energenata.

“Vjerujem da će biti sve više mjera usmjerenih na smanjenje potražnje kako se približava zima”, rekao je Birol, dodavši da će korištenje plina, u slučaju da Rusija dodatno smanji isporuke, možda morati biti još ograničenije. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,